A stressznek három fokozata van, és mindegyiket másképp kell kezelni

Forrás: Shutterstock -
kineziológia A hét embere lélek stressz
A stressz komoly hatással van az érzelmi-, fizikai- és a mentális jólétünkre. Tudtad, hogy a szemünkön látszik, éppen melyik fokozatában járunk?

Az állandó feszültség aktiválhatja szervezetünk „üss vagy fuss” stresszreakcióit. Arról, hogy milyen módszerek vannak a stressz levezetésére és milyen módon lehet összekapcsolni a mentális és fizikai jóllétet, Kőszegi Zsuzsanna kineziológussal beszélgettünk.

A stressz tényleg maga a mumus

  • A stressz komoly hatással van az érzelmi, fizikai és a mentális jólétünkre.
  • Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát.
  • A krónikus stressz hozzájárulhat az emésztési problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, az alvászavarokhoz és az érzelmi instabilitáshoz.
  • Hosszú távon káros hatással van a mentális egészségünkre is. A krónikus stressz növeli a depresszió, a szorongás és a pánikbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Hatással van az életmódunkra is. Sokan nem figyelnek a megfelelő minőségi táplálkozásra, a testmozgásra és a rendszeres pihenésre. Ez pedig hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a szívbetegségekhez és más krónikus betegségek kialakulásához.

Összességében tehát elmondható, hogy a stressz kezelése és a stresszoldás kulcsfontosságúak az egészségünk megőrzése és védelme szempontjából.

Az a képesség, hogy hatékonyan megküzdjünk a stresszel és megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben, alapvető fontosságú az egészségünk és a jóllétünk szempontjából

 – emelte ki Zsuzsanna.

A stressz leküzdése elengedhetetlen a boldog élethez
Forrás: Forrás: Shutterstock

A stressz megjelenése látható a szemekben, amelyek három különböző stresszfokozatot mutatnak:

  • Az első fokozatban a bőr fényes és száraz, a tekintet homályos, merev, üres és fáradt.
  • A második fokozatban a stresszhormonok mennyisége felhalmozódik a testben, ami kémiai változásokhoz vezet. Ez megnyilvánulhat abban, hogy az egyik szem szemmozgató izma összehúzódik, és az írisz alatt kilátszik a szemfehérje.
  • A harmadik fokozat krónikus stresszre utal, és további stresszhormonok halmozódnak fel. Ebben a szakaszban már mindkét szem alatt látható lesz a szemfehérje.

Néhány egyszerű módszer a stressz fokozatainak kezelésére

Az első fokozatú stressz enyhítésére jó megoldás lehet néhány pohár hideg víz elfogyasztása, egy rövid pihenő vagy délutáni alvás. Emellett a mély lélegzetvétel is segíthet.

Vegyünk mély levegőt az orron keresztül, majd lassan fújjuk ki a levegőt a szájon át. Fontos figyelni a testünk jeleire és megállni, ha már elfáradtunk vagy túlhajszoltuk magunkat, mert könnyen átcsúszhatunk a következő, vagyis a második fokozatú stresszes állapotba 

– magyarázta Zsuzsanna.

A második fokozatú stressz enyhítésében segíthet egy meleg ital (például tea) elfogyasztása és egy forró fürdő, amely segít ellazítani a testet. Hasznos lehet a lábunkat felrakni és pár percig csak feküdni. Ismételjük meg a mély lélegzetvételt, és ha tehetjük, aludjunk egy nagyot! Pihenjünk, lazítsunk, meditáljunk, sétáljunk egy kicsit.  

A harmadik fokozatú stressz esetén, amikor már hosszú ideje tart a stresszes állapot, fontos szakember segítségét kérni. Felkereshetünk akár egy szakembert is, aki hatékony módszereivel segít megszüntetni a stresszt. A kineziológia például hatékony eszközökkel rendelkezik a harmadfokú stressz állapotában szenvedők számára, és segít a stressz leküzdésében. Ilyenkor érdemes szabadságra menni, és hosszabb időre kikapcsolódni.

fiatal, boldog nő a tónál
Pihenjünk, lazítsunk, meditáljunk, sétáljunk!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Olezzo/Shutterstock.  No use without permission.

Ezekre érdemes figyelnünk

Amikor valaki stresszes helyzetben van, testünk különböző fizikai jelekkel reagál, melyek segítenek felkészülni a veszélyes helyzetekre vagy az előttünk álló kihívásokra. Ezek a jelek az ún. „üss vagy fuss” válasz részei, amelyek révén a szervezetünk reagál a stresszre.

Szapora szívdobogás és gyorsabb légzés

Amikor stresszesek vagyunk, a szívünk gyorsabban kezd dobogni, és a légzésünk felgyorsulhat. Ez azért van, mert a szervezetünk felkészül arra, hogy több oxigénhez jusson, ami segíthet a fizikai megpróbáltatásokkal való megküzdésben.

Feszült izmok

A stressz gyakran okozhat izomfeszültséget, különösen a nyakban, a vállakban és a háton. Ez a feszültség az izmokban az izomgörcsök, fejfájások és általános kényelmetlenség formájában is megnyilvánulhat.

Emésztési problémák

A stressz hatására a szervezetünk gyakran csökkenti a véráramlást a belekbe, ami emésztési problémákat, például gyomorégést, gyomorfájdalmat vagy hasmenést okozhat.

Fejfájás

A stressz gyakran fejfájást okozhat, mely lehet enyhe vagy súlyos, és a homlok, a fejtető vagy a nyakszirt területén jelentkezhet.

Alvászavarok

A stressz megnehezítheti az elalvást vagy az alvás fenntartását, ami álmatlansághoz vagy más alvászavarokhoz vezethet.

Bőrproblémák

A stressz hozzájárulhat a bőrproblémákhoz, például az ekcéma vagy a pattanások súlyosbodásához.

Mondj igent a testi lelki harmóniára

A fizikai jólét és a mentális stresszkezelés szorosan összefüggnek, és az egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy mindkettőre odafigyeljünk. Számos módon lehet összekapcsolni őket, hogy egyensúlyt teremtsünk a test és az elme között.

Testmozgás: A rendszeres testmozgás nemcsak javítja a fizikai kondíciónkat, hanem segít csökkenteni a stresszt is. A testmozgás során felszabaduló endorfinok, az úgynevezett „boldogsághormonok”, pozitív hatással vannak az elménkre is, javítják a hangulatot és csökkentik a stressz szintjét.

Tudatos légzés: A tudatos légzés gyakorlása segít ellazítani a testet és a lelket egyaránt. A mély légzéstechnikák alkalmazása csökkenti a szorongást, segít stresszhelyzetekben megőrizni a nyugalmat és serkenti a relaxációt.
Egészséges táplálkozás: Az egészséges étkezés és a megfelelő tápanyagbevitel alapvető fontosságúak a fizikai jólét fenntartásához és a stressz kezeléséhez. Az egészséges táplálkozás segít stabilizálni az energiaszintet és javítja a hangulatot is.

Pihenés és alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészséges működéshez és a stresszkezeléshez. Az elégséges alvás segít regenerálni a testet és az elmét, így javítva a stressztűrő képességet és az érzelmi stabilitást.

Stresszcsökkentő tevékenységek: Olyan tevékenységeket érdemes beiktatni az életünkbe, amelyek segítenek ellazulni és feloldani a stresszt, például meditáció, jóga, masszázs vagy relaxációs gyakorlatok.

Kapcsolatok és társas támogatás: Az egészséges társas kapcsolatok és a társas támogatás hozzájárulnak a mentális egészség fenntartásához és a stressz kezeléséhez. A közeli kapcsolatok segítenek megosztani a terheket, támogatást nyújtanak nehéz időkben, és segítenek megküzdeni a stresszhelyzetekkel.

 Az egészséges életmód kialakítása és fenntartása, amely magában foglalja a rendszeres testmozgást, a tudatos légzést, az egészséges táplálkozást, az elégséges pihenést és az egészséges kapcsolatok kialakítását, kulcsfontosságú a fizikai és mentális egészségünk megőrzése szempontjából.

A test és az elme egyensúlyának fenntartása segít abban, hogy hatékonyabban kezeljük a stresszt és élvezzük az életet. A tavaszi, nyári időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy önmagunkon dolgozzunk.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.