Pszichológus vagy coach, terápia vagy coaching: nem mindegy, melyiket választod

Mature,50s,Woman,Having,Therapy,Session,With,Psychologist,,In,Office
Shutterstock/Copyright (c) 2023 VH-studio/Shutterstock. No use without permission. - VH-studio
tanácsadás pszichológus terápia coaching
A hétköznapi életben sokan keverik az életmód-tanácsadók munkáját a pszichológusok feladatkörével, pedig a kettő legfeljebb nyomokban hasonlít egymásra. A pszichoterápia és a tanácsadás nem ugyanaz.

Annak ellenére, hogy a pszichológia és a coaching két egymástól nagyban különböző, legfeljebb csak nyomokban hasonlító terület, a hétköznapokban sokan keverik vagy mossák össze a kettőt. Ez nem amiatt probléma, mert coach napok alatt lehet az emberből, ha beiratkozik egy tanfolyamra és el is végzi azt, pszichológussá viszont hosszú évek tanulása és munkája során válik a szakember, hanem, mert ők ketten nem ugyanazt a munkát végzik. Igaz, az egyik bármikor gondolhatja úgy, hogy a másikhoz küldi ügyfelét/páciensét.

pszichológus vagy coach?
Pszichológus vagy coach? Nem mindegy!
Forrás: Forrás: Thinkstock

Az élet különböző szakaszaiban más-más támogatásra lehet szükséged. Néha jobban vagy, néha túlélsz, máskor küzdesz. Van, hogy a múlttal, van, hogy a jelennel vagy a jövővel. Akármelyikről legyen szó, nagyon fontos, hogy ha szükséged van rá, megtaláld a problémád jellegének megfelelő szakembert. Ez lehet pszichológus vagy akár coach is, attól függően, aktuálisan mi okozza a gondot az életedben. Ilyenkor nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy mit tud nyújtani a tréner és miben segíthet a terapeuta. 

 

Terápia vagy coaching, ez itt a kérdés

A coach, azaz életvezetési tanácsadó képzett szakember, aki az ügyfelekkel együttműködve útmutatást és tanácsot ad személyes vagy szakmai céljaik elérésében vagy túllépésében. Az életvezetési tanácsadás célja, hogy kérdések és vitapontok mentén segítse és irányítsa az ügyfelet a válaszokhoz a céljainak eléréséhez. 

A terapeuta olyan képzett szakember, aki aki arra specializálódott, hogy segítse az ügyfeleket kognitív és érzelmi készségeik fejlesztésében, támogassa és irányt mutasson a mentális problémákkal küzdő klienseiknek annak érdekében, hogy leküzdjék vagy kezelni tudják azokat.

Mikor fordulj trénerhez? 

  • Ha vannak céljaid az életben, de tanácsra van szükséged az elérésükhöz
  • Szeretnél fejlődni, szintet lépni a karrieredben
  • Új utakat keresel a fejlődéshez és a kihívásokhoz 
  • Egészséges szokásokat szeretnél kialakítani, és meg akarsz szabadulni a káros attitűdöktől
  • Nagyobb felelősséget szeretnél vállalni az életben
  • Úgy érzed, hogy megrekedtél, és szeretnél kilépni a komfortzónádból

Mikor fordulj terapeutához?

  • Traumát vagy fájdalmat szeretnél feldolgozni, abból felgyógyulni
  • Táplálkozási zavarokkal küzdesz
  • Stressz okozta mentális tüneteket produkálsz
  • Depresszió tüneteit észleled magadon
  • Folyamatosan szorongás gyötör
  • Problémás kapcsolatban élsz
  • Eluralkodtak rajtad a negatív gondolatok, érzelmek és kiutat keresel ebből

Nem minden pszichológus pszichoterapeuta

Pszichológiai tanácsadást kizárólag tanácsadó szakpszichológus vagy pszichológus mesterképzést végzett szakember tarthat, de utóbbinak is kötelező a rendszeres szupervízió. Az alapképzést végzett pszichológusok nem lehetnek tanácsadók, nem tarthatnak terápiát. A mesterdiploma megszerzése után választanak szakirányt a mesterképzésről kikerült pszichológusok, ám jó, ha tudod, hogy a klinikai szakpszichológus képzésen kívül egyik szakirányon szerzett végzettség sem jogosítja fel a szakembert arra, hogy páciensét egészség-betegség skálán helyezze el.  

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.