IBS: ezeket az ételeket zárd ki az étrendedből, ha irritábilisbél-szindrómával küzdesz

Woman,Pressing,Her,Stomach,In,Pain,,Woman,With,Irritable,Bowel
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Parkin Srihawong/Shutterstock. No use without permission. - Parkin Srihawong
koffein betegség tünetek IBS kezelés
Az IBS leggyakoribb tünetei a hasfájás, puffadás, székrekedés és hasmenés. Bizonyos ételek elhagyásával ezek a kellemetlenségek enyhíthetők, akár meg is szüntethetők.

Szervi betegségek nincsenek a hátterében, nem növeli a vastagbélrák kockázatát — szemben a szervi hátterű bélbetegségekkel —, nem okoz szövetkárosodást, okai egyelőre ismeretlenek, mégis komoly és kellemetlen tüneteket okoz, amelyek rontják a betegek életminőségét. Az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedők egy részének gyógyszeres kezelésre is szüksége van, ám sokan vannak, akiknek az életmód-és táplálkozásbeli változtatásokkal kordában tudják tartani a roppant kellemetlen tüneteiket. 

IBS, bélbetegség, tünetek, diéta
AzIBS legjellenmzőbb tünetei, a hasfájás, puffadás, székrekedés és hasmenés étrendbeli módosításokkal enyhíthetőek
Forrás: Shutterstock

Ezek az ételek vannak tiltólistán, ha IBS-től szenvedsz

 

1. Tej és más laktózt tartalmazó ételek

A laktózt, azaz tejcukrot tartalmazó élelmiszerek, mint amilyen a tej, a sajt, a vaj vagy a tejszín puffadást és gázképződést okozhatnak a laktózérzékenyek bélrendszerében. A felnőttlakosság 70 százalékának a szervezete nem vagy csak kis mennyiségben termel laktázt, az enzimet, amely segít a tejben lévő cukor lebontásában. Laktázenzim nélkül a vékonybél nem tudja felszívni a laktózt, amely emésztetlenül jut át ​​a vastagbélbe, ahol kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket okoz.

2. Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a feldolgozott élelmiszerek, a kereskedelmi forgalomban kapható édességek, rágcsálnivalók fő összetevője, nem véletlen, hogy ezek a termékek súlyosbíthatják a tüneteket. Ám IBS-sel az egészségtelen ételek mellett az egészséges gyümölcsök egy része is tiltólistára kerül: az alma, a körte és az aszalt gyümölcsök magas fruktóztartalmukkal ugyanazokat a tüneteket válthatja ki, mint az emésztetlen laktóz. Az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök, mint a bogyósok, citrusfélék és a banán azonban jó választás lehet.

3. Szénsavas üdítők

Mivel a szénsav is ugyanolyan hatással van az érzékeny bélrendszerre, mint a laktóz, azaz puffaszt és túlzott gázképződést okoz a gyomor-bél traktusban, a legjobb, ha szénsavmentes ásványvízzel vagy csapvízzel oltja a szomját, aki irritábilisbél-szindrómával küzd. 

Front,View,Close,Up,Of,A,Woman,Hands,Holding,A
A koffeintartalmú italokat is felejtsd el, ha IBS-sel küzdesz
Forrás: Shutterstock

4. Koffein

A koffein fokozhatja a hasmenést, amely a puffadás mellett az IBS másik fő tünete. Aki irritábilis bél szindrómával küzd, felejtse el a kávé, a tea, a kóla és a csokoládé fogyasztását és a koffeint tartalmazó fejfájás-csillapítók használtát. 

5. Cukormentes rágógumi

A mesterséges édesítőszerekkel, például szorbittal és xilittel édesített rágógumikat is kerülni kell, mert hasmenést okozhatnak. Ezenkívül a rágógumi több lenyelt levegőhöz és gázképződéshez vezet.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.