Titokzatos görcsök nyomában: mi minden lehet a hasi fájdalom mögött?

Woman,Having,Stomach,Ache,,Bending,And,Holding,Hands,On,Belly,
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Mix and Match Studio/Shutterstock. No use without permission. - Mix and Match Studio
egészség hasfájás vakbélgyulladás
Időnként mindenkinek vannak kellemetlen érzései hastájékon, de nem mindig vesszük komolyan a jeleket. Van, hogy a hasi fájdalom azt jelzi, változtatnunk kell az étrendünkön, élemódunkon, de súlyos állapotra is utalhat.

Nehéz kitalálni, mi lehet a hasi fájdalom hátterében, hiszen rengetegféle állapot, betegség jelentkezhet ilyen formában. Ráadásul a különféle problémák sokszor ugyanazon a területen, ugyanolyan tünetekkel kezdődnek. Első körben sokszor maguk próbálják kezelni a betegek a tüneteket, és leggyakrabban ez be is válik, hiszen a legtöbb hasi fájdalom esetében elég az otthoni kezelés. Van azonban, amikor azonnal orvosi beavatkozásra van szükség. Összegyűjtöttük, mi minden okozhat hasfájást, és mi a teendő, ha a tüneteket tapasztaljuk!

A hasi fájdalom gyakran orvosi beavatkozást igényel.
Ha nem múlik a hasi fájdalom, mindenképpen forduljunk orvoshoz!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Studio Romantic/Shutterstock.

Fertőzés okozta hasi fájdalom

Előfordul, hogy a bélrendszerbe került vírusok vagy baktériumok okozzák a hasi panaszainkat. Ilyenkor a görcsök, hasmenés, émelygés, hányás mellett láz is jelentkezhet. Ágynyugalom, kímélő diéta és kielégítő folyadékpótlás mellett a tünetek pár nap alatt javulhatnak.

Krónikus bélpanaszok

Székelési gondokat és hasfájást krónikus bélbetegség is okozhat, például az egyre gyakoribb irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Ezek minden esetben orvosi kezelést igényelnek.

Gyomorégés

A reflux rengeteg ember életét megkeseríti; a szegycsont tájékán jelentkezik az égő, fájdalmas érzés, amit rossz szájíz, hányinger, torokfájás és a torokban gombócérzés kísérhet. A reflux kezelése nagyon fontos, hiszen gyulladást, fekélyeket okozhat.

Ételintolerancia

Puffadás, hasi görcsök, hasmenés utalhat ételintoleranciára is. A tünetek sokszor étkezés után pár órával jelentkeznek, laktózintolerancia esetén például tejtermékek fogyasztása után. Ha gyakran tapasztaljuk a tüneteket, mindenképpen kérjük orvosunk segítségét!

Epekövesség

Az epekövek gyakran nem okoznak semmilyen panaszt, akár évekig és élhet valaki epekővel anélkül, hogy tudna róla. Ha kiadós étkezés után erős fájdalmat, görcsöket érzünk a jobb bordaív alatt, akkor epekő állhat a háttérben. Gyulladás esetén láz, hidegrázás is jelentkezhet; ha ezek a tünetek nem múlnak 1-2 órán belül, hívjunk mentőt!

Vakbélgyulladás

Rutin műtéttel gyógyítható, de akár halált is okozhat, ezért fontos, hogy minél hamarabb orvosi ellátást kapjon a beteg. A hasüreg jobb alsó részét hirtelen, éles, erős fájdalom jelentkezik, haspuffadás, hányinger, láz kísérheti. Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.