Egészséges ételek, amelyeket bizonyos kor felett jobb, ha nem eszel

egészséges ételek, zöldségek
Shutterstock - Andrew Mohamed
egészség szív-és érrendszeri betegségek koleszterin gyógyszer K-vitamin
Ahogy öregszik az ember, a táplálkozási szükségletei is változnak. Egyes tápanyagokból többre van szüksége, másokból kevesebbre, lehet, hogy vissza kell vennie az edzés intenzitásából, és előbb-utóbb a legtöbben megkezdik „gyógyszeres karrierjüket” is.

Testünk és egészségünk folyamatosan változó állapota miatt nem könnyű kitalálni, hogyan táplálkozzunk megfelelően a különböző életszakaszokban. Bizonyos egészséges ételek bármennyire vitamindúsak és finomak, egy idő után akár árthatnak is, ahelyett, hogy segítenének, különösen azért, mert egy idő után a legtöbb ember azzal szembesül, hogy egészsége megőrzése érdekében az orvosa gyógyszereket ír fel neki, legtöbbször szív-és érrendszeri problémákra. Egyes élelmiszertípusok önmagában sem használnak, ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, mások gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve okozhatnak bajt. 

grapefruit, egészséges ételek
A grapefruit egészséges étel, de bizonyos gyógyszerekkel együtt nem fogyasztható
Forrás: Shutterstock

A grapefruit az egészséges ételek közé tartozik, de bizonyos gyógyszerek szedése mellett jobb kerülni

Hiába a rengeteg C-vitamin, a kánikulában frissítő íz, a lédús gyümölcs befolyásolja a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek hatását. A grapefruitban található furanokumarin nevű vegyület verseng azzal az enzimmel, amelyet a máj a sztatintartalmú gyógyszerek metabolizálására használ. Ha magas koleszterinszint ellen szedsz gyógyszert, de nem akarsz lemondani a grapefruitról, beszéld meg az orvosoddal, mekkora az a mennyiség, amelyik még nem okoz gondot. Kutatások szerint már egy pohár grapefruitlé is elég ahhoz, hogy a negatív kölcsönhatás kialakuljon. Ám nem ez az egyetlen gyógyszertípus, amelynek szedése esetén kerülni kell a grapefruit fogyasztását: szintén negatívan befolyásolja bizonyos vérhigítók, vérnyomáscsökkentők és szívritmus-szabályozók hatását is. 

Full,Frame,Fresh,Broccoli,Sprouts,For,Background
A brokkoli is az egészséges ételek közé tartozik, de nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint
Forrás: Shutterstock

Csak óvatosan a K-vitaminban gazdag ételekkel!

Ki hinné, hogy a magas K-vitamintartalmú ételek, mint például a kelkáposzta, a spenót, sóska vagy a zöldfűszerek akár árthatnak is. Pedig így van: a K-vitamin a véralvadásban segít, így akinek vérhígítót kell szednie például a trombózis elkerülésének érdekében, az csak óvatosan fogyaszthatja ezeket az élelmiszereket. Szakemberek szerint a K-vitaminban gazdag ételek teljes kiiktatása az étrendből ennek ellenére sem szükséges, de odafigyelést igényel, hogy minden nap körülbelül ugyanakkora adag jusson belőle a szervezetbe, a gyógyszer könnyebb beállításának érdekében. Nem csak a vérhígítók szedése esetén okozhatnak a K-vitamintartalmú ételek galibát. A savlekötők, az antibiotikumok, az aszpirint és egyes rák elleni gyógyszerek, valamint a görcsrohamokra és a magas koleszterinszint csökkentésére szedett készítmények esetén is óvatosnak kell lenni a fogyasztásukkal. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.