Szakértő segít a klimax tünetei enyhítésében: búcsúzz el a depressziótól és a szorongástól

Depressed,Young,Asian,Woman,With,Mental,Health,Problem,In,Mind
Shutterstock/Beautrium -
mentális egészség klimax menopauza
Nem csak fizikai, lelki tünetei is vannak a menopauzának. A klimax okozta nehézségekben szakértő segíthet.

A klimax, vagyis más néven menopeuza, sok nő számára egy ijesztő és ismeretlen terület. A kiváltó okok között az első helyen áll a hormonháztartásban bekövetkező változások. A testi tünetekről már sokat hallottunk, de mi a helyzet a lelki oldallal? Depresszió, önbizalomhiány, szorongás – ezek a rejtett problémák is gyakran előfordulnak. De ne aggódj, most végre lehull a lepel, és megosztjuk veled a szakértők öt legjobb tippjét!

 Szakértő tippjei klimax esetén
 Szakértő tippjei klimax esetén
Forrás: Shutterstock

Klimax? Első és legfontosabb: Ne titkold, beszélj róla! 

A legrosszabb, amit tehetsz, ha magadba fojtod az érzéseidet. Beszélj a barátaiddal, a pároddal, a családoddal, vagy ha teheted csatlakozz női körökbe, közösségekbe. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint a nyílt kommunikáció csökkenti a szorongást és megerősíti a társas kapcsolataidat is.

2. Mozogj, mozogj, mozogj!

A rendszeres testmozgás nem csak a fizikai egészségednek tesz jót, hanem a lelkednek is. Endorfint termel, amely természetes hangulatjavító. Próbálj ki különböző sportokat, mint a jóga vagy a tánc, és találd meg azt, ami igazán feltölt, bármit, ami felvidít és feldob!  Dr. Jordan Metzl, sportorvos és fitnesz szakértő hangsúlyozza: "A legjobb gyógyszer, amit felírhatok, az a mozgás. A testmozgás nemcsak a fizikai egészségünket javítja, hanem mentális jólétünkre is jótékony hatással van." Egy kellemes séta a parkban vagy egy dinamikus jógaóra csodákat tehet a hangulatunkkal.

3. Tápláld a lelkedet is!

Dr. Kenneth H. Cooper, az aerobik atyja és orvos szerint a helyes táplálkozás elengedhetetlen a klimax során. A megfelelő étrend segíthet enyhíteni a klimax tüneteit és javítani az általános közérzetet. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, na és persze kerüld a feldolgozott ételeket. De ne feledd, néha egy kis kényeztetés is belefér!

4. Találd meg az új szenvedélyeidet!

Ez az időszak remek lehetőség arra, hogy új hobbikat találj. Mindig is érdekelt a festés? Vagy inkább kertészkednél? Most itt az idő, hogy belevágj! Az új tevékenységek segítenek elterelni a figyelmet a negatív gondolatokról és új örömforrást biztosítanak. Dr Csíkszentmihalyi Mihály, a híres pszichológus és a „flow” elmélet megalkotója. A „flow” állapot az, amikor annyira elmélyülünk egy tevékenységben, hogy elveszítjük az időérzékünket és teljesen belemerülünk. Ez az állapot segíthet megtalálni az új szenvedélyeidet, és hozzájárulhat a mentális jóléthez. Dr. Csíkszentmihalyi Mihály szerint: "Az öröm és a boldogság megtalálása gyakran a szenvedélyesen végzett tevékenységekben rejlik, amelyek kihívást jelentenek, de örömet is okoznak."

5. Kérj szakértői segítséget!

Ha úgy érzed, hogy a lelki problémák már meghaladják a saját képességeidet, ne habozz szakértőhöz fordulni. Dr. Judith S. Beck pszichológus és a kognitív viselkedésterápia egyik vezető szakértője.  Dr. Beck szerint: "A szakértői segítség igénybevétele nem gyengeség, hanem az első lépés a gyógyulás felé. A terápiás támogatás segíthet a negatív gondolatok és viselkedésminták megváltoztatásában."

Ne hagyd, hogy a klimax lelki oldala beárnyékolja az életedet!

A változás időszaka lehet egy új kezdet is, tele új lehetőségekkel és tapasztalatokkal. Ne feledd, hogy a klimax nem betegség, hanem egy természetes életszakasz, amelyre fel kell készülni. Kövesd a szakértők tanácsait, és tedd a klimaxot az önfelfedezés és megújulás időszakává!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.