Ételmérgezés: így előzd meg, hogy tönkretegye a nyaralást

ortorexia
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Nicoleta Ionescu/Shutterstock. No use without permission. - Nicoleta Ionescu
betegség hányás ételmérgezés
Kevés rosszabb dolog van, mint egy ételmérgezéssel tönkretett nyaralás. Az ételmérgezés okozta állapot sok esetben megelőzhető, ha odafigyelünk a higiéniára és nem eszünk meg mindent, ami szembe jön.

Még csak idegen ország és furcsa ételek sem kellenek ahhoz, hogy ételmérgezést kapj. A kánikula felgyorsítja az ételek romlását, a melegben, vagy napok álló ételekben könnyen elszaporodnak a bacik, és hipp-hopp, máris összeszedtél egy ételmérgezést. Ha nincs szerencséd, az egész nyaralást tönkreteheti a betegség, sőt, akár kórházba is kerülhetsz. 

ételmérgezés
Ételmérgezés
Forrás: Forrás: AFP

Ételmérgezés: így előzheted meg

Az ételmérgezést a romló ételben jelen lévő bacik által termelt úgynevezett endotoxinok okozzák. Ezek jelenlétekor a szervezetünk igyekszik minden feleslegtől megszabadulni, ezért jellemző a hányás és a hasmenés. A kínzó állapot csupán 1-2 napig tart, de ha vigyázol és betartasz néhány alapvető szabályt, könnyen megelőzheted. 

Étel, ital nem játék

Vedd komolyan, hogy sok nyaralóhelyen nem iható a csapvíz. A "csak megmosom vele a fogam" gondolat sem jó ötlet, egy korty vízben is pont elég baci lehet, hogy megbetegedj. 

Csak alaposan hőkezelt ételt fogyassz. A nyers ételben alapból lehetnek baktériumok, ráadásul nem tudni, mióta állt a konyhában, mielőtt neked feltálalták. A főzéstől a baktériumok elpusztulnak, a friss, főtt étel a legbiztonságosabb. 

Ha veszel valamit a helyi piacon, akkor azt azonnal tedd hűtőbe. Mielőtt elkészíted, ellenőrizd, hogy ne használj fel romlott alapanyagot. 

Gyakran moss kezet! A nyaralóhelyeken sok a turista, mindenki mindent összefogdos, ha te is így teszel különösen fontos, hogy rendszeresen megtisztítsd a kezed, így nem viszed tovább a bacikat. 

A tengeri herkentyűk különösen romlékonyak: csak friss forrásból származó halat, rákot és kagylót egyél. A frissességet a szín és a kellemes illat jelzi. 

Ha nyers halat, vagy kagylót veszel, azt ne tárold szobahőmérsékleten. Inkább azonnal készítsd el, tényleg frissen a legfinomabb.

Fontos tudni: A halakban és kagylókban lehetnek paraziták, amiket fagyasztással lehet legkönnyebben elpusztítani. 

  • És még egy fontos szabály:  Ha allergiás vagy valamilyen tengeri ételre, kerüld a fogyasztását. Ételmérgezésed ugyan nem lesz, de egy allergiás roham akár életveszélyes is lehet. 

Ha jelentkeznek a tünetek

A hányással, hasmenéssel járó ételmérgezés tényleg csupán 1-2 napig tart. A tüneteket enyhítheted, ha sok folyadékot iszol, ami sókat is tartalmaz, illetve fontos a fájdalomcsillapítás, ami enyhítheti a hasi görcsöket. Fontos a pihenés, így érdemes egy hűvös szobában feküdni, amíg elmúlnak a panaszok. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.