A klimax az emésztésedre is hatással van: nem mindegy, mit eszel változókorban

menopauza klimax hízás hasfájás emésztés
A változókor tünetei szinte egy nőt sem kerülnek el: ha ezeket észleljük, életmódváltásra lehet szükségünk. A klimax idején az egész hormonháztartásunk felborul, ami az egész szervezetünket érinti.

A klimaxos tünetek változó intenzitásúak lehetnek, de a változókorba lépő nők nagy százaléka nem csupán hőhullámról és hangulatingadozásról és a nyálkahártyák szárazságáról számol be. Sokan küzdenek emésztési panaszokkal és hízással is, ezért változtatniuk kell az étkezésükön. 

hasfájás, klimax
Klimax idején gyakrabban küzdünk hasfájással 
Forrás: Shutterstock

A bélrendszer is reagál klimax idején a hormoningadozásra

A klasszikus klimaxos tünetek mellett fel kell készülni a bélrendszer működésbeli problémáira is - figyelmeztet Siegel Erika funkcionális orvos. „A mikrobiom megváltozik, a gyomorsavtermelés gyengülhet, ezek pedig megnehezíthetik bizonyos ételek emésztését. Mivel az ösztrogénszint csökkenése a kortizoltermelés növekedésével jár, gyakran fokozott stresszreakció lép fel, ami az emésztés hatékonyságát csökkenti, így gyakran emésztési zavar és hasfájás lép fel” - nyilatkozta és hozzátette, az első menstruáció után a klimax időszaka az első hatalmas hormonális sokk a nők életében, ám egészséges életmóddal a tünetek enyhíthetők. 

 

Egyél többet ezekből az ételekből

„A legjobb menopauza-diéta tápanyagban gazdag, kiegyensúlyozott étrend, amelyet hosszú távon is be lehet tartani” – állítja Tara Schmidt dietetikus. „Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanaz kell ennie, de egy mediterrán stílusú étkezés jó kiindulópont lehet” - tette hozzá.  Karen Newby,  menopauzás nőkre specializálódott táplálkozási szakértő szerint mindenkép iktassunk be az étrendünkbe fitoösztrogéneket. „Ez az élelmiszercsalád - tofu, szójajoghurt - növelheti az ösztrogénszintet, ezért lehetséges az, hogy Ázsiában, ahol magas a szójafogyasztás, a nők kevesebb menopauzális tünetről, - mint például a hőhullámok -  számolnak be” - nyilatkozta. Jenn Salib Huber dietetikus és természetgyógyász szerint sokat segít, ha minden étkezés tartalmaz 20-30 gramm fehérjét és együnk sok omega 3-ban gazdag ételt, zsírosabb halakat, például lazacot, pisztrángot, makrélát, szardíniát és szardellaféléket, valamint dióféléket is.

Van, amit jobb, ha kerülünk

A finomított szénhidrátok és feldolgozott élelmiszerek hizlalnak és gyulladásokat is okozhatnak, ezekből jóval kevesebbet kellene enni, mint korábban. A kávé és az alkohol felerősíti a hőhullámokat és az emésztési problémákat és a hangulatzavarokat, így ezeket is érdemes elhagyni vagy csak nagyon ritkán fogyasztani a menpauza idején. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.