Az évtizedek óta folyó kutatások arra utalnak, hogy a juharszirup több, mint pusztán egy egyszerű cukor, és több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségre. Mivel a juharszirup alapvető kémiája egyedülálló, Dr. Marette, a tanulmány vezető tudósa úgy döntött, hogy megvizsgálja, vajon a juharszirup fogyasztása egyenértékű-e a finomított cukoréval, esetleg más módon hat-e az egészségünkre. Kiderült, hogy a juharszirup több, mint egy édesítő, de vajon miben rejlik a titka?

Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot
A juharszirup több mint 100 természetes vegyületet tartalmaz
Dr. André Marette, a kutatás vezetője, így nyilatkozott: „Az eredmények rendkívül biztatóak voltak. Nem számítottam arra, hogy ilyen rövid kezelési idő alatt ennyi kockázati tényező javulását tapasztaljuk.” A juharszirup alapvető kémiai összetétele egyedülálló, ezért Dr. Marette azt is megvizsgálta, hogy a juharszirup fogyasztása hogyan hat az emberi kardiometabolikus- és bélrendszeri egészségre a finomított cukorhoz képest. A kardiometabolikus egészség egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy mekkora esélyünk van szív- és érrendszeri betegségek (CVD) vagy 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, és olyan tényezők alapján határozzák meg, mint a vérnyomás, a vércukorszint és a vérzsírok. A juharszirup több mint 100 természetes vegyületet tartalmaz, köztük polifenolokat, amelyek részben gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek megelőzni bizonyos betegségeket – tette hozzá Dr. Marette.

Hogyan zajlott a kutatás?
A tanulmányban 42 önkéntes vett részt a Québec nagyvárosi területéről. Az alanyok 18 és 75 év közöttiek voltak, jó egészségi állapotban, testtömegindexük (BMI) pedig 23 és 40 között mozgott. A résztvevők napi kalóriabevitelük öt százalékát (ez nagyjából két evőkanálnak felel meg) finomított cukrok helyett vagy kanadai juharsziruppal, vagy mesterségesen ízesített szacharózsziruppal helyettesítették. Nyolchetes szakaszokban váltogatták a juharszirupot és a szacharózszirupot, a két periódus között négyhetes szünetet tartottak. A keresztezett kutatási tervnek köszönhetően minden alany saját kontrollcsoportjaként is szolgált, mivel mind a juharszirupot, mind a placebo szirupot fogyasztotta.
A juharszirup több kardiometabolikus kockázati tényezőt javított, beleértve az alacsonyabb vércukorszintet, vérnyomást, csökkent hasi zsírt és az egészségesebb bélrendszert.
Azok a résztvevők, akik tiszta juharszirupot fogyasztottak, jobb eredményt értek el az orális glükóztolerancia teszten (OGTT), mint azok, akik ízesített cukorszirupot kaptak. Az ő szervezetük hatékonyabban kezelte a vércukorszintet étkezés után. Azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak a kísérlet során, alacsonyabb vérnyomást is megfigyeltek. A juharszirupos kísérlet továbbá azt is kimutatta, hogy az android zsír (a hasi régióban található zsír) jelentősen csökkent azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak, miközben azoknál, akik szacharózoldatot kaptak, nőtt ez a zsír mennyisége.
A kutatás során azt is felfedezték, hogy a juharszirupot fogyasztó résztvevők bélrendszerében javult a potenciálisan hasznos baktériumok szintje, miközben csökkent a káros baktériumok mennyisége.
Dr. Marette következő célja nagyobb léptékű vizsgálatok elvégzése különböző populációk körében, hogy megvizsgálja, milyen hatással van a finomított cukrok juharsziruppal való helyettesítése az eltérő egészségügyi állapotokra.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


