Köszvényed van? Akkor ezeket az ételeket és italokat messziről kerüld

köszvény
Shutterstock - Chinnapong
ízületi gyulladás egészség életmód
Milyen jól tud esni, amikor egy isteni, kiadós vacsora után elégedetten bedőlsz az ágyadba és álomra hajtod a fejedet. Aztán másnap reggel már bánod is az egészet, amikor érzed a lüktető fájdalmat az ízületeidben, és egyértelművé válik számodra: ez megint köszvényes roham.

A köszvény főként a 40 év feletti férfiakat és a menopauza után lévő nőket érinti. Ez a gyulladásos ízületi betegség a vérben felhalmozódott magas húgysavszint következtében kínzó tüneteket okozhat, amelyek hirtelen – általában éjszaka jelentkeznek. Az ízületek bevörösödnek, megduzzadnak és felforrósodnak – ez gyakran annyira fájdalmas lehet, hogy a leggyengédebb érintés is gyötrelmes tud lenni. A rohamok általában 12-14 órán át tartanak, majd maguktól elmúlnak. Az, hogy milyen gyakran jelentkeznek a tünetek, teljesen változó. Bár a köszvényt diétával nem feltétlenül lehet kordában tartani, az étrend és az életmód változtatásával jelentősen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fájdalom elviselhető legyen. Érdemes kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek köztudottan hozzájárulnak a köszvényes roham kialakulásához, vagy felerősítik a fájdalmat.

köszvény roham
A köszvény főként a 40 év feletti férfiakat és a menopauza után lévő nőket érinti
Forrás: Shutterstock

Ezeket az ételeket, italokat kerüljük köszvény esetén

1. Szervhúsok

A máj, a vese és a többi szervhús magas purintartalma miatt növeli a vér húgysavszintjét, így ezek fogyasztása nem ajánlott – vagy csak korlátozott mennyiségben – azok számára, akik köszvénnyel küzdenek. Egy tanulmány szerint a szervhúsok, a feldolgozott hús és a tenger gyümölcseinek fogyasztása összefüggésbe hozható a magas húgysavszint kockázatával.

2. Alkohol, különösen a sör

sör
A sörfogyasztás összefüggésbe hozható a köszvényes rohamok kialakulásával
Forrás: Shutterstock

A Mayo Clinic szerint a sörfogyasztás előidézheti a köszvényes rohamok kialakulását, míg a mérsékelt borfogyasztás biztonságosabbnak tűnik ebből a szempontból. Egy tanulmány, amely több mint 78 000 japán résztvevő egészségét vizsgálta, azt állapította meg, hogy a vér húgysavszintje egyértelműen magasabb volt azoknál, akik rendszeresen sört ittak, mint a borivó személyek esetében. A sör különösen azért okozhat köszvényes rohamot, mert rendkívül magas a purintartalma. A Mayo Clinic szakemberei ezért azt javasolják, hogy a visszatérő köszvényes rohamban szenvedők korlátozzák a sörfogyasztást – a rohamok idején pedig teljes mértékben kerüljék el bármilyen alkohol fogyasztását.

3. Cukros italok

Egy kutatás szerint minden egyes cukorral édesített ital elfogyasztása növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A cukros üdítők ráadásul hozzájárulnak a testsúly növekedéséhez, ami szintén összefügg a köszvény kialakulásának magasabb kockázatával.

Milyen ételek hasznosak a köszvény ellen?

  • Zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek
zöldségek
A zöldségekben, a hüvelyesekben, valamint a gyümölcsökben megtalálható rostok és tápanyagok támogatják az egészséges testsúlyt
Forrás: Shutterstock

A zöldségekben, a hüvelyesekben, valamint a gyümölcsökben megtalálható rostok és tápanyagok támogatják az egészséges testsúlyt, az emésztést, és segítenek csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben. A Mayo Clinic szerint még a magas purintartalmú zöldségek sem jelentenek veszélyt – mint a spenót és a spárga. A cseresznye különösen jótékony hatású lehet a köszvényes rohamok ellen – a cseresznyelé fogyasztása például csökkentheti a húgysavszintet a vérben.

  • Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tejtermékek köszvény elleni hatásosságát számos tanulmány bizonyítja. Egy kutatás szerint a hetente legalább 2-4 pohár tej, vagy 2 csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kialakulásának kockázatát.

joghurt
A hetente 2 csésze joghurt elfogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kialakulásának kockázatát
Forrás: Shutterstock
  • Víz

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával egyértelműen segíteni tudjuk a szervezetünket abban, hogy kiürítse a húgysavat, így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a köszvényes rohamok ritkábban jelentkezzenek és enyhébb tünetekkel járjanak.

Az étrendi változtatások önmagukban nem gyógyítják meg a köszvényt, de a rohamok sűrűsége és erőssége nagyban befolyásolható egy egészséges étrend kialakításával. A köszvényes rohamok elkerülése érdekében nem elég néhány ételt beiktatni az életünkbe, fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott életformát tudjunk tartani és mindig figyeljünk a mértéktartásra. 

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.