A nyers tej fogyasztása körül újra heves vita robbant ki. Egy kaliforniai gyermeket madárinfluenza gyanújával szállítottak kórházba, miután pasztőrözetlen tejet fogyasztott. Bár a tesztjei negatív eredményt mutattak, a láz és a hányás nem múltak nála, emiatt aggódtak az orvosok. A kisfiú körülbelül egy héttel azután betegedett meg, az általa is fogyasztott termékeket visszahívták madárinfluenza-fertőzés gyanújával.

Forrás: Shutterstock
Nyers tejnek nevezzük azt, amely nem esett át pasztőrözési folyamaton. Ez a hőkezelési eljárás elpusztítja a baktériumokat és más veszélyes kórokozókat, például a szalmonellát, a Liszteriát és az E. coli törzseket. A nyers tej „hívei" azt állítják, hogy az ilyen tejben található természetes enzimektől jobb lesz az emésztés és erősebb az immunrendszer.
A szakértők azonban egyértelműen arra figyelmeztetnek, hogy a nyers tej fogyasztása súlyos, akár életveszélyes betegségek kockázatát hordozza.
Sokan azzal érvelnek, hogy a nyers tej természetes táplalék, hiszen elődeink is ezt fogyasztották évszázadokon keresztül. Dr. Leah Alexander gyermekorvos szerint azonban ez az érv félrevezető. „Bár valóban elterjedt volt korábban a nyers tej fogyasztása, akkoriban jóval magasabb volt az élelmiszerekből eredeztethető megbetegedések és a kapcsolódó halálesetek aránya” – emelte ki a szakértő. „A gyermekek, a terhes nők és a legyengült immunrendszerű személyek különösen érzékenyek a bakteriális fertőzésekre és az élelmiszerekből eredő betegségek szövődményeire. Ezek a szövődmények nemcsak hosszú kórházi kezelést igényelhetnek, hanem súlyosabb esetekben halálos kimenetelűek is lehetnek.”
A madárinfluenza és más kórokozók okozta fertőzések veszélyeire figyelmeztetve az egészségügyi tisztviselők újabb intézkedéseket sürgetnek a nyers tej forgalmazásának szabályozására. A szakértők hangsúlyozzák: bár a természetes és egészséges életmód támogatandó, az élelmiszerbiztonsági eljárások betartása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.


