Ha idegenkedsz a furcsa böjtöktől vagy a sokszor követhetetlen diéta nem éppen neked való, viszont szeretnél megszabadulni néhány felesleges kilótól, akkor itt az ideje, hogy a fogyás érdekében egy kis tüzet vigyél a konyhába, legalábbis ami az ízeket illeti. Egy új tanulmány, amely a Food Quality and Preference című folyóiratban jelent meg, arra bátorít, hogy bátran kísérletezz csípős hozzávalókkal a kalóriabevitel csökkentése érdekében.

Forrás: Shutterstock
Fűszerrel a diéta helyett? – A csípős ízek is segíthetnek a kevesebb kalóriabevitelben
A kutatás alátámasztotta, hogy ez az egyszerű trükk segíthet a testsúlycsökkentésben. Ugyanis, ha csípős hozzávalókat használsz a főzés során, az segíthet abban, hogy kisebb adagokat fogyassz. A tanulmány szerint, a csípős ételek fogyasztása során a szájban lévő égető, bizsergő érzés hatással van arra, hogy mennyi ételt eszünk meg. A csípősség hatására automatikusan kisebb adagokat fogyasztunk és ezáltal az elfogyasztott kalóriák száma is csökken, ami súlycsökkenéshez vezet.
A kutatók azt tanulmányozták, hogy a chili hatása, azaz ha kisebb mennyiségű csípős fűszert adnak az ételhez, az vajon valóban lassabb étkezéshez és ezáltal kisebb mennyiségű fogyasztáshoz vezet-e?
A kutatás eredményei szerint a szárított chili paprika használata lassabb evéshez és kisebb mennyiségű étel elfogyasztásához vezetett, anélkül, hogy az étel élvezeti értékét csökkentette volna.
A tanulmányban 130 felnőtt vett részt, akik kétféle étel egyikét kapták: marhahúsos chilit vagy tikka masalát. A kutatók mindkét fogást enyhe vagy csípős változatban készítették el, hogy megfigyeljék a fűszer hatását az étkezési viselkedésre és a kalóriabevitelre. A kutatók az eredmények eléréséhez számos étkezési viselkedést figyeltek meg, például azt is, mennyi vizet fogyasztottak a résztvevők a csípősség enyhítésére. További vizsgált szempontok voltak:
- az elfogyasztott mennyiség,
- az étkezés időtartama,
- az evés sebessége (gramm/perc),
- az evés üteme és a falatok mérete.
A résztvevők emellett értékelték az étvágyukat, az étkezés élvezeti értékét és az étel csípősségét is.
A kutatás kimutatta, hogy a csípősebb ételek 18%-kal csökkentették az elfogyasztott mennyiséget, valamint 17%-kal az evés ütemét.
Korábbi tanulmányok is arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicin nemcsak az anyagcserét serkentheti, hanem rövid távon az étvágyat is csökkentheti, valamint segíthet a bélflóra helyreállításában, elősegítve az egészséges testsúly megtartását.
Legközelebb tehát, ha kevesebbet szeretnél enni, próbáld meg egy kis chilivel megbolondítani az ételt.


