Ha idegenkedsz a furcsa böjtöktől vagy a sokszor követhetetlen diéta nem éppen neked való, viszont szeretnél megszabadulni néhány felesleges kilótól, akkor itt az ideje, hogy a fogyás érdekében egy kis tüzet vigyél a konyhába, legalábbis ami az ízeket illeti. Egy új tanulmány, amely a Food Quality and Preference című folyóiratban jelent meg, arra bátorít, hogy bátran kísérletezz csípős hozzávalókkal a kalóriabevitel csökkentése érdekében.
A kutatás alátámasztotta, hogy ez az egyszerű trükk segíthet a testsúlycsökkentésben. Ugyanis, ha csípős hozzávalókat használsz a főzés során, az segíthet abban, hogy kisebb adagokat fogyassz. A tanulmány szerint, a csípős ételek fogyasztása során a szájban lévő égető, bizsergő érzés hatással van arra, hogy mennyi ételt eszünk meg. A csípősség hatására automatikusan kisebb adagokat fogyasztunk és ezáltal az elfogyasztott kalóriák száma is csökken, ami súlycsökkenéshez vezet.
A kutatók azt tanulmányozták, hogy a chili hatása, azaz ha kisebb mennyiségű csípős fűszert adnak az ételhez, az vajon valóban lassabb étkezéshez és ezáltal kisebb mennyiségű fogyasztáshoz vezet-e?
A kutatás eredményei szerint a szárított chili paprika használata lassabb evéshez és kisebb mennyiségű étel elfogyasztásához vezetett, anélkül, hogy az étel élvezeti értékét csökkentette volna.
A tanulmányban 130 felnőtt vett részt, akik kétféle étel egyikét kapták: marhahúsos chilit vagy tikka masalát. A kutatók mindkét fogást enyhe vagy csípős változatban készítették el, hogy megfigyeljék a fűszer hatását az étkezési viselkedésre és a kalóriabevitelre. A kutatók az eredmények eléréséhez számos étkezési viselkedést figyeltek meg, például azt is, mennyi vizet fogyasztottak a résztvevők a csípősség enyhítésére. További vizsgált szempontok voltak:
A résztvevők emellett értékelték az étvágyukat, az étkezés élvezeti értékét és az étel csípősségét is.
A kutatás kimutatta, hogy a csípősebb ételek 18%-kal csökkentették az elfogyasztott mennyiséget, valamint 17%-kal az evés ütemét.
Korábbi tanulmányok is arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicin nemcsak az anyagcserét serkentheti, hanem rövid távon az étvágyat is csökkentheti, valamint segíthet a bélflóra helyreállításában, elősegítve az egészséges testsúly megtartását.
Legközelebb tehát, ha kevesebbet szeretnél enni, próbáld meg egy kis chilivel megbolondítani az ételt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.