A GLP-1 hormon nem csak azt mondja a hasnyálmirigynek, hogy termeljen több inzulint, hanem az agyba visszajelezve teltségérzetet okoz, ami megakadályozza, hogy a betegek túl sokat egyenek. Maria AbiHanna dubaji dietetikus szerint azonban hat élelmiszercsoport „ugyanazt, amit az Ozempic, természetes úton, hányinger nélkül is képes elérni”.

Forrás: Shutterstock
Ozempic helyett: a legfontosabbak az egészséges zsírok
Az egészséges zsírok közé olyan élelmiszerek tartoznak, mint az avokádó, a dióvajak és a zsíros halak, például a makréla. Elmondta, hogy annak ellenére, hogy gyakran „rossznak” tekintik, a kis mennyiségű zsír az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapvető része, és a fogyás szempontjából is hasznosnak bizonyul. Ezek a zsírok segítenek a szervezetnek a kulcsfontosságú ásványi anyagok és vitaminok, például a D-vitamin felszívódásában, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Fehérjével is elérhető az Ozempic-hatás
A fehérje, különösen a tojás, a görög joghurt és az edamame bab segíthet abban, hogy az emberek hosszabb ideig jóllakottnak érezzék magukat, és „már azelőtt kikapcsolja a sóvárgást, hogy az egyáltalán elkezdődne” — tette hozzá. Egy adag görög joghurt 20 g fehérjét tartalmaz, míg három nagy tojás 18 g-ot. Az iránymutatások szerint a legtöbb felnőttnek testsúlykilogrammonként körülbelül 0,75-1 g fehérjére van szüksége, ami nőknél 45 g, férfiaknál 55 g, vagy napi két adag hús, hal, diófélék vagy tofu.
Rostokkal is csökkenthető az étvágy
„A magas rosttartalmú ételek, mint például a chia mag, a lencse és a zab, szintén hasonló hatással bírnak” — állítja Maria AbiHanna, okleveles táplálkozási zavarokkal foglalkozó szakember. A rost a növényekben található szénhidrátok egy fajtája, amely segíthet szabályozni az emésztést és megfékezni az éhségérzetet. Más szénhidrátokkal ellentétben a rostok nem bomlanak le könnyen a bélben, és nem szívódnak fel cukor formájában a szervezetben. Inkább lefelé haladva a bélben lelassítják az emésztést és stabilan tartja a vércukorszintet. A chia magok a bélben megduzzadnak, a lencse és a zab pedig rostot és rezisztens keményítőt tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet okoz. A legújabb tanulmányok azt is megállapították, hogy a rostban gazdag étrendet folytató fogyókúrázók nagyobb fogyásról számolnak be, mint társaik.
A zöld leveles zöldségek is telítenek
Egy másik élelmiszercsoport, a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli vagy az uborka fogyasztása minden étkezéskor azt eredményezi, „hogy kevesebb kalóriával is jóllakottnak érezzük magunkat”. Az ilyen nagy mennyiségű, alacsony kalóriatartalmú opciók, mint a leveles zöldek és az uborka fogyasztása, becsapja a szervezetet, teltségérzetet kelt.
Bizonyos szénhidrátok hasonló hatást fejtenek ki, mint a GLP-1-ek
A lassú égésű szénhidrátok, mint például az édesburgonya és a quinoa, lassabban emésztődnek, így segítenek fenntartani az energiaszintet a rettegett cukorösszeomlás nélkül. Stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet, emiatt bizonyos nassolnivalók is jól működnek.
Teával a fogyásért
Aki fogyni szeretne, annak a dietetikus azt tanácsolja, hogy fogyasszon zöld teát vagy matchát, hogy segítsen elnyomni az éhségérzetet, vagy zsír-rost kombinációkat, például almaszeleteket dióvajjal, hogy elhárítsa a cukor utáni sóvárgást.
„Ez nem a fogyókúráról vagy az akaraterőről szól” — mondta a táplálkozási szakértő. „Arról van szó, hogy a biológiáddal együtt kell működnöd, nem pedig ellene”.


