A GLP-1 hormon nem csak azt mondja a hasnyálmirigynek, hogy termeljen több inzulint, hanem az agyba visszajelezve teltségérzetet okoz, ami megakadályozza, hogy a betegek túl sokat egyenek. Maria AbiHanna dubaji dietetikus szerint azonban hat élelmiszercsoport „ugyanazt, amit az Ozempic, természetes úton, hányinger nélkül is képes elérni”.
Az egészséges zsírok közé olyan élelmiszerek tartoznak, mint az avokádó, a dióvajak és a zsíros halak, például a makréla. Elmondta, hogy annak ellenére, hogy gyakran „rossznak” tekintik, a kis mennyiségű zsír az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapvető része, és a fogyás szempontjából is hasznosnak bizonyul. Ezek a zsírok segítenek a szervezetnek a kulcsfontosságú ásványi anyagok és vitaminok, például a D-vitamin felszívódásában, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
A fehérje, különösen a tojás, a görög joghurt és az edamame bab segíthet abban, hogy az emberek hosszabb ideig jóllakottnak érezzék magukat, és „már azelőtt kikapcsolja a sóvárgást, hogy az egyáltalán elkezdődne” — tette hozzá. Egy adag görög joghurt 20 g fehérjét tartalmaz, míg három nagy tojás 18 g-ot. Az iránymutatások szerint a legtöbb felnőttnek testsúlykilogrammonként körülbelül 0,75-1 g fehérjére van szüksége, ami nőknél 45 g, férfiaknál 55 g, vagy napi két adag hús, hal, diófélék vagy tofu.
„A magas rosttartalmú ételek, mint például a chia mag, a lencse és a zab, szintén hasonló hatással bírnak” — állítja Maria AbiHanna, okleveles táplálkozási zavarokkal foglalkozó szakember. A rost a növényekben található szénhidrátok egy fajtája, amely segíthet szabályozni az emésztést és megfékezni az éhségérzetet. Más szénhidrátokkal ellentétben a rostok nem bomlanak le könnyen a bélben, és nem szívódnak fel cukor formájában a szervezetben. Inkább lefelé haladva a bélben lelassítják az emésztést és stabilan tartja a vércukorszintet. A chia magok a bélben megduzzadnak, a lencse és a zab pedig rostot és rezisztens keményítőt tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet okoz. A legújabb tanulmányok azt is megállapították, hogy a rostban gazdag étrendet folytató fogyókúrázók nagyobb fogyásról számolnak be, mint társaik.
Egy másik élelmiszercsoport, a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli vagy az uborka fogyasztása minden étkezéskor azt eredményezi, „hogy kevesebb kalóriával is jóllakottnak érezzük magunkat”. Az ilyen nagy mennyiségű, alacsony kalóriatartalmú opciók, mint a leveles zöldek és az uborka fogyasztása, becsapja a szervezetet, teltségérzetet kelt.
A lassú égésű szénhidrátok, mint például az édesburgonya és a quinoa, lassabban emésztődnek, így segítenek fenntartani az energiaszintet a rettegett cukorösszeomlás nélkül. Stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet, emiatt bizonyos nassolnivalók is jól működnek.
Aki fogyni szeretne, annak a dietetikus azt tanácsolja, hogy fogyasszon zöld teát vagy matchát, hogy segítsen elnyomni az éhségérzetet, vagy zsír-rost kombinációkat, például almaszeleteket dióvajjal, hogy elhárítsa a cukor utáni sóvárgást.
„Ez nem a fogyókúráról vagy az akaraterőről szól” — mondta a táplálkozási szakértő. „Arról van szó, hogy a biológiáddal együtt kell működnöd, nem pedig ellene”.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.