Bódi Margó receptjei: Karfiolos csirkeleves

karfiol fogás leves recept Bódi Margó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csirkéből sokféleképpen lehet levest főzni, de karfiollal megbolondítva igazi finomság kerülhet hétvégén az asztalra. Ha a kicsiknek is szeretnél örömet okozni, akkor ezúttal ne süteményt süss: a vitamindús fogás mellé most szilvalekváros derelyét ajánlunk Bódi Margó receptjei közül.

Karfiolos csirkeleves

Hozzávalók:

1 egész csirke (aprólékból is készíthetjük)
1 közepes méretű karfiol
2 sárgarépa
1 gyökér
1 csokor petrezselyem
1 zöld hegyespaprika
2 száraz paprika díszítésnek
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 babérlevél
1 dl olaj
5 csirkeleveskocka
só ízlés szerint
5 közepes méretű burgonya
1 evőkanál liszt
1 dl tej

Elkészítés:

A zöldségeket karikákra, a vöröshagymát apró kockákra vágom, majd beleteszem egy fazékba és egy fél deci olajon megdinsztelem őket.

Három liter vizet öntök rá, beleteszek öt darab leveskockát és két babérlevelet.

Mikor félig megfőttek a zöldségek, hozzáadom a leveshez az összedarabolt csirkét. Hagyom egyet rottyanni, majd hozzáadom a megmosott, meghámozott, kockára vágott burgonyát, a zöldpaprikát, a rózsáira szedett karfiolt, és lassú tűzön puhára főzöm.

Egy serpenyőben fél deci olajon két gerezd kockára vágott fokhagymából és lisztből zsemleszínű rántást készítek, lehúzom a tűzről.

A tejfölt a tejjel simára keverem, és hozzáadom a rántáshoz, majd ismét jól elkeverem. Beleöntöm a levesbe, és összefőzöm az egészet.

Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítem.


Tippünk: Van kedvenc recepted? Oszd meg másokkal is!

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók:

1 kg liszt
kevés só
4 tojás
1 kg gríz
1 üveg szilvalekvár
fahéj
vaníliás cukor
porcukor
egy maréknyi kristálycukor
1 dl olaj

Elkészítés:

A grízt egy deci olajon barnára pirítom, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, pici sót, egy kis fahéjat, kristálycukrot, vaníliás cukrot adok hozzá, majd lefedem, és sűrűre főzöm.

A lisztet a négy tojással és egy kevés vízzel, sóval összekeverem, és a szokásosnál kissé puhább tésztát gyúrok, hogy a derelye összeragadjon.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán vastagra kinyújtom, kis kockákra vágom, a közepébe beleteszem a lekvárt, a széleit pedig ráhajtom, rányomkodom.

Sós, forró, lobogó vízben kifőzöm. Leszűröm, egy tálba helyezem, és kevés forró olajjal meglocsolom.

Ráöntöm a már elkészült grízt, nem kavarom, inkább csak összerázogatom, nehogy kiszakadjon a derelye.

Megszórom a tetejét porcukorral - ízlés szerint.

Tippünk: Van kedvenc recepted? Oszd meg másokkal is!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.