Az egészség titka az ősember étrendjében rejlik

diéta paleolit étrend Szendi Gábor recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye milyen egyszerű előkapni a mirelit pizzát, vagy gyorsétteremből rendelni a vacsorát? Ha nem gondolkodsz egészségtudatosan, vagy azt mondod, nincs időd a főzésre, letérsz a helyes ösvényről, és saját magad hívod a halált vendégségbe!

Szendi Gábor és Mezei Elmira Paleolit szakácskönyv című kötete nem csupán egyszerű recepteket tartalmaz, de szócikkein keresztül megválaszolja a paleolit táplálkozással kapcsolatos kérdéseidet is. A könyv célja az egészséges táplálkozás megszerettetése úgy, hogy közben ínyenc módon főzhess, és élmény szinten kapcsolhasd össze a finomat az egészségessel. Ám az átállás előtt tisztában kell lenned azzal, ahogy őseink táplálkoztak, amire évmilliók során adaptálódtunk.

iStockPhoto
iStockPhoto

Civilizációs betegekké váltunk?

A reformtáplálkozás modern változatai mélyen magukban hordozzák a 20. századi nyugati étrendet, és nem szakítanak vele, csupán újítják azt! A tévhitekkel ellentétben a barna cukor semmivel sem jobb, mint a fehér, és a táplálkozási szakértők által preferált teljes kiőrlésű gabona sem egészségesebb, mint a finomított fehér liszt. A hidegen sajtolt olajok pedig alig egészségesebbek a főzéshez, mint a transzzsírokkal teli étolajak.

Szendi Gábor szerint sem a reform, sem a hivatalosan ajánlott étrend nem veszi figyelembe az ember evolúcióját. Az ember két és fél millió évig a környezetében fellelhető zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, magvakat, állatokat fogyasztotta. Ezt nevezzük paleolit vagy kőkori táplálkozásnak. Több mint kétszáz természeti nép étrendjét kiátlagolva azt kapták, hogy a természeti ember étrendje 40-60% állati eredetű táplálékból és 60-40% növényi eredetű táplálékból állt. A gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejet csak az utóbbi pár ezer évben kezdtük fogyasztani, s ezek tökéletes feldolgozásához szervezetünk nem alkalmazkodott. A paleolit táplálkozás hatását bizonyítja, hogy a természeti népeknél ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, rendkívül ritka a rák, és nincsenek autoimmun betegek. Az átállás kezdeti nehézségeihez neked is erőt adhat a már paleo módon táplálkozók fantasztikus gyógyulásai.

Elhízott áldozatok vagyunk

Szendi Gábor adatai szerint a lakosság fele már elhízott, a másik fele majd később hízik el, és a töménytelen mennyiségű finomított szénhidrát (kenyér, tészta, rizs, burgonya, cukor) rengeteg felesleges kalóriát képvisel. Magyarország lakosságának jelenleg 5-10%-a cukorbeteg, és a betegek fele erről nem is tud! A szív- és érrendszeri betegségeket nem a koleszterin, hanem a szénhidrátok túlzott fogyasztása okozza. A sok finomított szénhidrát inzulinrezisztenciához, elhízáshoz vezet, s ez az egyik oka a sokfajta ráknak. A felnőttkori cukorbetegséget ugyancsak az elhízás és az inzulinrezisztencia okozza. Meglepő módon a cukorbetegeknek melegen ajánlott fruktóz az egyik legveszélyesebb cukor, amely csak fokozza az inzulinrezisztenciát. Az inzulinrezisztencia okozza a sokáig tünetmentes policisztás ováriumot is, amely a nők negyedét érinti.

Modern kori szörnyek

A gabonafélékben található glutén alattomos fehérje, kis mennyiségben is veszélyes, mert provokálja az immunrendszert, beavatkozhat az idegrendszer működésébe, migrénhez, fejfájáshoz, meddőséghez, súlyosabb esetekben epilepsziához, vagy akár skizofréniához is vezethet! A legkifinomultabb vizsgálatok szerint a lakosság 30-40%-a rejtett gluténérzékenységben szenved, ez sokszor oka az ismeretlen eredetű autoimmun betegségeknek, bélpanaszoknak, idegrendszeri tüneteknek. A tej ugyancsak idegen fehérjének tekinthető, hiába tudjuk a laktózt lebontani, sok autoimmun vagy allergiás betegség fakad a tejfogyasztásból. Ami leginkább meg szokta győzni az embereket erről, az az, hogy a tej és tejtermékek elhagyása után elmúlnak a pattanások és aknék.

Ne dőlj be a gyógyszereknek!

A nyugati táplálkozás paradigmáját az orvosok soha nem kérdőjelezték meg, és nem vizsgálták, egyszerűen öröktől adottnak tekintették, és a különféle betegségek okát legfeljebb az arányok eltolódásában keresték. Ennek hátterében a hatalmas tőkeerőt képviselő élelmiszeripar és a betegségek tüneti kezelését célzó gyógyszeripar érdekei állnak, így kettejük harapófogójában a mai orvostudomány elveszítette függetlenségét.

Ne a fát, az erdőt nézd!

A nyugati étrend alapjaiban idegen az ember táplálkozásától, ebből az következik - mondja Szendi Gábor -, hogy ez az étrend eredendően megbetegítő. Az emberekkel elhitették, hogy a mai táplálékban a különféle vegyszerek a veszélyesek, s hogy ezek ellen úgy védekezhetnek, ha drága pénzen különféle teákat, bogyókat, kivonatokat fogyasztanak. Kétségtelen, nem válik előnyünkre a sok vegyszer, azonban a fő problémát a mértéktelenül fogyasztott finomított szénhidrátok és az idegen fehérjék (glutén, tej, hüvelyesek) okozzák.

iStockPhoto
iStockPhoto

Garantált fogyást eredményez

Ha paleo leszel, egyensúlyba kerül a test, elmúlnak az allergiák, a bőrbetegségek, az erek megtisztulnak, megszűnik a nyugati étrend okozta depresszió, pánik, szorongás és nem utolsósorban eltűnik rólad a súlyfelesleg! A paleo táplálkozás fő előnye - mondja Mezei Elmira - egy hosszú távon követhető, mozgással kombinált életforma, mennyiségi és időbeli korlátozások nélkül. A paleolit táplálkozás sokkal kevesebb lemondással jár, mint a drasztikus és monoton fogyókúrák, nem köt szabályokhoz, csupán kiiktatja életedből azokat az ételeket, melyekre soha nem lett volna szabad rászoknod. Mezei Elmira szerint a mentális és fizikai egészségben bekövetkező javulás az, ami paleo függéshez vezet: az átállást követő pozitív élmények, az energikusság, a jókedv, a természetközeli tisztulás elkötelezett paleóvá tesz, és saját magadon tapasztalod, hogy a színek, az illatok, az ízek új dimenzióba kerülnek.

Paleo finomság: almával töltött mandulás piskóta

A piskóta (33x37 cm-es tepsihez) hozzávalói: 6 tojás, 2 csapott ek. xylit, 8 ek. hámozott, őrölt mandula, fél citrom reszelt héja, 1/2 kk. vaníliaőrlemény
A datolyapüréhez: 25 dkg magozott datolya, 1,5 dl víz
Az almatöltelékhez: 1 kg hámozott, apróra felkockázott alma, 1 ek. kókuszzsír

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tojásokat válaszd ketté, ügyelve, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verd kemény habbá, majd a sárgákhoz add hozzá a xylitet, a citromhéjat és a vaníliát. Habverővel alaposan keverd össze, majd kanállal add hozzá a mandulát, és apránként, óvatosan keverd össze a felvert fehérjével. A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy sütőfóliával, simítsd bele a piskótatésztát, és forró sütőben, 12-15 perc alatt süsd meg. Ha elkészült, hagyd hűlni, majd a sütőpapírt óvatosan húzd le róla.
A datolyapüréhez a datolyát a vízzel együtt fedő alatt 5-7 percig főzd, majd botmixerrel pürésítsd, az apróra kockázott almát pedig kókuszzsíron párold puhára. Három egyenlő részre vágd fel a piskótalapot, az első lapot kend meg a datolyapüré felével, és terítsd rá az alma felét. Ezt követően helyezd rá a második lapot, ismét kend meg datolyapürével, terítsd rá a maradék almát, és a tetejére helyezd a harmadik lapot. Kicsit nyomkodd le, majd kockára vágva tálald. Az almával töltött mandulás piskóta langyosan a legfinomabb!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.