4 különleges, pezsgős desszert, ha unod a hagyományos édességeket

recept desszert pezsgő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereted az édességeket, de unod a hagyományos recepteket? Palacsinta, zserbó vagy meggyes piskóta helyett készíts egyszerű, de minden ízlelőbimbót boldoggá tévő desszerteket - pezsgővel!

Tipp! Cuki fotók a híres műsorvezető kisfiáról! Kattints a galériáért!


Csésze, csésze, csésze

Bizonyára te is találkoztál már receptekkel, ahol nem grammban vagy deciben, hanem csészében adják meg egy-egy hozzávaló mennyiségét. Különösen az angolszász recepteknél nagyon népszerű ez a mérték - bármihez használhatod. A lényeg, hogy ugyanazzal a méretű csészével mérd az összes hozzávalót, hogy az arányok stimmeljenek.

Pezsgős csokoládémousse

Hozzávalók:

- 1 csésze csokireszelék
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 5 evőkanál pezsgő
- 3 tojássárgája
- 1/3 csésze cukor
- 3/4 csésze tejszín
- 1 evőkanál málnadzsem

Thinkstock
Thinkstock

Tedd egy hőálló tálba a csokireszeléket, a vajat és 2,5 evőkanál pezsgőt, majd egy lábas gőzölgő, forró víz felett kevergesd addig, amíg a csoki meg nem olvad, és a krém össze nem áll, majd hagyd kihűlni. Egy másik hőálló tálban, szintén gőz fölött, keverd el a tojássárgáját a cukorral és a maradék 2,5 evőkanál pezsgővel úgy 5 perc alatt, vedd le a tűzről, és elegyítsd a csokimasszával, majd várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Habverővel vagy kézi mixerrel verd habbá a tejszínt, ezután a negyed részét tedd a hűtőbe. A maradék tejszínt óvatosan keverd össze a csokoládékrémmel, kanalazd poharakba vagy kelyhekbe, és hűtsd tálalásig. A díszítésre félretett tejszínhez keverd hozzá a málnadzsemet, és ezzel dekoráld a pezsgős csokimousse-t közvetlenül, mielőtt szervírozod.

Pezsgősorbet

Hozzávalók:

- 1/2 csésze cukor
- 1 csésze víz
- 1 csésze brut pezsgő
- 2 tojásfehérje

Egy serpenyőben alacsony fokozaton főzd sziruppá a vizet és a cukor felét, ezután vedd le a tűzről és hagyd hűlni. Ha már hideg, öntsd át egy fagyálló tálba, add hozzá a pezsgőt, és tedd a mélyhűtőbe 1-2 órára, amíg megfagy. Ezalatt egy mély edényben verd kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral. Vedd ki a fagyasztóból a jeges pezsgőszirupot, villával törd össze, és nagyon óvatosan, de gondosan dolgozd össze a tojásfehérjehabbal, majd tedd vissza a mélyhűtőbe. Hogy ne fagyjon kemény tömbbé, a sorbetet többször is keverd össze egy villával. Tálald pohárban vagy fagyiskehelyben!

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!


Pezsgős cupcake pezsgőkrémes bevonattal

Hozzávalók a cupcake-hez:

- 1 és 3/4 csésze liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2/3 csésze vaj
- másfél csésze cukor
- 3/4 csésze édes pezsgő
- 6 tojásfehérje

Hozzávalók a pezsgőkrémhez:

- 3 és 1/4 csésze porcukor
- 1 csésze vaj
- 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál pezsgő

Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, majd egy nagy tálban keverd krémesre a vajat és a cukrot, add hozzá apránként a liszttel elkevert sütőport, sót, végül a pezsgőt. Egy másik edényben verd kemény habbá a tojásfehérjét, az egyharmadát keverd óvatosan a vajas krémhez, a maradékot keményítsd tovább, majd ezt is keverd a krémhez, és töltsd meg a csészényi hőálló vagy sütőformákat, körülbelül a kétharmadukig. Süsd a sütiket 20 percig az előmelegített sütőben, de mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát.

Thinkstock
Thinkstock

A bevonathoz verd könnyű, de kemény habbá a vajat és a cukrot, majd fokozatosan, apránként add hozzá a vaníliás cukrot és a pezsgőt, és keverd tovább. Ha a bevonómassza nem elég kemény, adj még hozzá porcukrot, ha viszont túl tömör, akkor egy nagyon kevés pezsgővel vagy tejjel hígíthatod. Ha viszont tökéletesen kenhető, tálalás előtt ezzel a pezsgős krémmel díszítheted a cupcake-eket.

Pezsgőtorta

- 2 és 1/4 csésze átszitált liszt
- egy és 1/2 csésze cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 3/4 csésze pezsgő
- 5 evőkanál olaj
- 1 és 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 7 tojás

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, eközben pedig elkezdheted a tészta összeállítását. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, 1 csészényi cukrot, a sütőport és a sót, egy kisebb tálban pedig a pezsgőt, az olajat, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját keverd kézimixerrel simára, majd öntsd a nagyobb tálba, és keverd csomómentes masszává. Vegyél elő egy harmadik tálat is, ebben pedig a tojásfehérjét verd kemény habbá félcsészényi cukorral. A kemény tojáshabot, apránként, nehogy összetörjön, add a pezsgős tésztához. A masszát óvatosan öntsd egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, süsd 50-60 percig, végezz tűpróbát, hogy a közepe is megsült-e. Ha kész a torta, tedd fejjel lefelé egy tálra, de csak ha kihűlt, akkor vedd ki a formából. Szeletekre vágva tálald, és díszítsd ízlés szerint.

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.