a nap cikke leves tárkony liba ragu Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n. Ma egy fenséges libaragut főztünk ki nektek.

Márton-nap közeledtével mi mást mutathatnék, mint egy fenséges libalevest. Bár a hozzávalók listája igencsak hosszú, viszont ha egyszer begyakorlod ennek a tartalmas levesnek az elkészítését, másféle húsokkal kedvedre variálhatod!

Forrás: Lázár Chef
Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg libaaprólék
fél dl száraz fehérbor
5 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 darab gomba
10 dkg zöldborsó
1 cikk zeller
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
8 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomag tárkonylevél
1 csomag friss petrezselyem
1 darab babérlevél
1 teáskanál ecet
1 teáskanál cukor
2 liter víz
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál só

A burgonyagombócokhoz:

15 dkg főtt burgonya
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só

Elkészítés:

A libaaprólékot hidegvízzel átmossuk. A megtisztított zöldségeket: a sárgarépát, zellert és a petrezselyemgyökeret karikákra, a gombát cikkekre, a tárkonylevelet, petrezselyemzöldet és a vöröshagymát finomra vágjuk. Nagyobb lábasban felhevítjük az étolajat, és megpirítjuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk az előkészített libaaprólékot, sóval meghintjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a száraz fehérbort, és fedő alatt 25 percig főzzük.
Közben elkészítjük a burgonyagombócokat: a főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd kihűtjük. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, majd gombócokat formálunk belőle, és főzésig hűtőbe tesszük.
Folytatva a leves készítését: a fazékba tesszük a zöldségeket, felengedjük 2 l vízzel, és tovább főzzük. Amikor a zöldségek és a libahús is megpuhult, hozzáadjuk a tejszínnel simára kevert tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és tárkonylevelet. Kevés sót, cukrot, pár csepp ecetet vagy citromlevet még hozzáadunk.
A burgonyagombócokat körülbelül 4 perc alatt készre főzzük a levesben, majd forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 95 perc


Extra tippünk:
Tárkony helyett használhatunk csombort is.
.




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.