Roberto konyhája finom falat ízvilág bukta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik kedvenc édességem a lekváros bukta. Szerintem szilvalekvárral a legfinomabb, de bármilyen lekvárral elkészítheted. 

Hozzávalók:

• 1 kg liszt
• 1 teáskanál só
• 15 dkg cukor
• 20 dkg vaj
• 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
• 1 tojás
• szilvalekvár

Bármilyen lekvárral isteni finom lesz! Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük el a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a vajjal, a csipet sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz (nekem ez 6 dl volt), egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Amikor már szép sima a tészta felülete, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, letakarva egy órát kelesztjük.

Lekváros bukta Roberto konyhájából Forrás: Roberto konyhája

A megkelt tésztát jól meglisztezett deszkára borítjuk, két részre osztjuk, és az egyik felét körülbelül fél cm vastagra nyújtjuk. Vágjunk belőle 10 cm-es kockákat, és kanalazzunk a közepére a szilvalekvárból. A tészta felénk eső részét húzzuk magunk felé, tekerjük föl a két végét, nyomjuk le az ujjunkkal és hajtsuk a végeket a bukta alá. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne túl közel egymáshoz, mert a tészta fog még kelni. A tetejét kenjük meg a felvert tojással, és 180 fokon süssük aranybarnára (körülbelül 40 perc). A tészta másik felét tölsük meg a kedvenc lekvárunkkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.