Az idei karácsony kedvence – Készíts mézeskalácstortát!

Forrás: Thinkstock -
mézeskalács karácsony torta recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs karácsony mézeskalácssütés nélkül, de mit szólnál hozzá, ha idén kicsit felborítanád a jól megszokott rendet? Lepd meg a gyerkőcöket mézeskalácstortával – hidd el, imádni fogják!

Hozzávalók

(18 cm átmérőjű torta)

A tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 1 zacskó mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citromhéj
Forrás: Thinkstock

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 35 dkg puha vaj

A csokoládébevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés

A vajat a mézzel melegítsd fel (ne forrald!), csak hagyd, hogy olvadjon el a vaj, majd tedd félre hűlni. A tojásokat keverd össze a szódabikarbónával, cukorral, citromlével és fűszerekkel. Majd a tojásos masszába keverd bele a mézes vajat, valamint a lisztet. Eredményül egy lágy, kenőcsös tésztát fogsz kapni. Takard le, és legalább nyolc órára hagyd pihenni a hűtőben.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán gyúrd át, majd nyújtsd 4-5 mm vékonyra. A kinyújtott tésztából sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süss egyenként hat darab lapot. Egy lapot 8-10 percig kell sütnöd.

A maradék tésztából vágj ki különböző formájú mézeskalácsokat, és azokat is süsd ki.

Forrás: Thinkstock

Most jöhet a krém!

A tejet a vaníliával és a sóval melegítsd fel. A tojásokat a keményítővel és a cukorral keverd habosra, miközben folyamatosan öntesz hozzá egy keveset a meleg tejből, és az elegyet alaposan keverd el.

A tejes-tojásos elegyet folytonos keveréssel kis lángon sűrítsd be addig, amíg bugyogni nem kezd. Akkor vedd le a tűzről.

Töltsd egy robotgép táljába, és kihűlésig verd a habverővel. Ha teljesen kihűlt, a puha vajat add hozzá kanalanként, miközben a legnagyobb fokozaton vered a masszát.

Ezzel az elkészült krémmel rétegezed majd a tortádat, a lapokat óvatosan lenyomkodva minden rétegnél. Az elkészült réteges tortát takard le, és hagyd állni egy éjszakán át szobahőmérsékleten. Másnap vond be a tetejét gőz felett felolvasztott vajas csokoládéval.

Az elkészült tortád tetejét díszítsd a mézeskalácsokkal, és lefedve tedd néhány órára a hűtőbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.