„Aki fölött elszállnak a darvak, boldog ember lesz“

Forrás: Shutterstock -
privát séf Debrecen Marton Adrienn
Sokszor mesélem, hogy mennyire szeretek utazni. Van egy város Magyarországon, ahová a családdal gyakran ellátogatunk, ez nem más mint Debrecen. Szeretem ezt a helyet. Legutóbb is itt jártunk , de most nem hagyhattuk ki a várostól közel 40 km-re található, délibábjairól híres Hortobágyot sem.

Az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon a daruvonulás, ilyenkor a madarak megközelítése ugyan nehézkes, azonban megfigyelésükre sok lehetőség nyílik. Ráadásul minden évben rendeznek Darufesztivált e különleges madarak tiszteletére. Az ideit október 21-23-a között tartották. Míg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, mi a férjemmel inkább az itteni gasztronómia felé eredtünk.

Amíg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, Marton Adrienn és férje az ottani gasztonómia útjába eredtek Forrás: Instagram/Marton Adrienn

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ami nemzetközi kitekintést is adott a rendezvénynek, mivel a darvak, országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, vonulnak, illetve hol telelnek. A verseny különösen izgalmasnak ígérkezett, hiszen bárki nevezhetett, csupán az alapanyagokban volt kikötés:

Idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ahol csupán annyi volt a kikötés, hogy a receptben fel kellett használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel Forrás: Shutterstock

Elképesztő főételek, levesek, valamint desszertek készültek ezekkel az alapanyagokkal és igazán inspiráló volt látni, hogyan ötvözik a hozzávalókat. Természetesen a kóstolás sem maradhatott el. A nem mindennapi gasztronómiai esemény mellett persze mindenképpen ki szerettük volna próbálni az autentikus bográcsban főtt pásztorételeket is.

A híres gulyásleves, a racka, disznó, valamint birkapörköltek mellett, megkóstoltam a slambucot, vagy más néven öhönt is. A hortobágyi slambuc három alap összetevője a burgonya, a füstölt szalonna és a házi lebbencstészta, amiket paprikával, sóval és borssal fűszereznek.

Nagyon finom volt, és ehhez hasonlót sem ettem még. Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket. A gyerekek ugyancsak nagyon élvezték a bográcsozást.

,,Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket" Forrás: Shutterstock

Fontosnak tartom, hogy megismerjük ezeket a hagyománytisztelő ételeket és elkészítési módokat, ezért igyekszem minél többször bevonni a családomat hasonló gasztroprogramokba. Bátran ajánlom ezt az élményekben gazdag gyönyörű régiót mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni a modern ízek mellett a hagyományos fogásokat is.

Meggyel töltött kókuszos csokigolyókhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171017-meggyel-toltott-kokuszos-csokigolyok-marton-adrienn-receptje.htmlÉdességre vágysz, de nincs időd és kedved sokat pepecselni a konyhában? Akkor ezt az isteni kókuszos csokigolyót neked találták ki! Privát séfOrigoMarton Adrienn máltai ízélményeihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171017-marton-adrienn-izelmenyei-maltarol.htmlAz elmúlt években, rengeteg helyen jártam, ahol sok olyan emberrel ismerkedtem meg, akiknek a főzés az élete, de a szakmát sohasem tanulták. Rájöttem, azon kívül, hogy igen hasznos dolog könyvekből elsajátítani a főzés alapjait, korántsem elég ahhoz, hogy igazán mesterei legyünk a szakmának. A titok nem a könyvekben rejlik, hanem a szívünkben és a szeretetben, amit a főzés iránt érzünk. Privát séfOrigoSzarvasgomba-vadászat, márványóriások és a lardo otthonahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171010-edes-elet-toszkanaban-marton-adriennnel-san-miniato.htmlToszkánai kalandjaimat Viareggio és Livorno után San Miniatoban folytattam tovább, ahol egy szarvasgomba-vadászaton vettem részt, majd ellátogattam a márványbányáiról híres Carraraba is, ami bevallom, egy izgalmakban bővelkedő kirándulás volt. Privát séfOrigoMeleg póréhagymás saláta aszalt paradicsommal és dióvalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20171010-meleg-porehagymas-salata-aszalt-paradicsommal-es-dioval-marton-adrienn-receptje.htmlIsteni és különleges saláta a hétköznapokra. Marton Adrienn receptje. Privát séfOrigoMézes sárgarépa-krémleves sárgarépachipsszelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170929-mezes-sargarepakremleves-sargarepachipsszel-marton-adrienn.htmlAz egyik kedvenc levesem: egy igazán rendhagyó együttállás eredménye. Privát séfOrigoCsúcsgasztronómia és a kávé találkozása Budapestenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170929-marton-adrienn-a-meggyes-kaverol.htmlPrivát séfként, mindig igyekszem új információkat megtudni a gasztonómia fejlődéséről és újításairól. Nagyon jól tudom, hogy ez az ágazat hihetetlenül kreatív tud lenni, és szinte napról napra képes megújulni. A gasztronómián belül, a kávékultúra az egyik, amely mindig tartogat meglepetéseket. Erről egy szakmai rendezvényen nem is olyan rég, személyesen is meggyőződhettem. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.