Íme, 5 isteni, egészséges recept zabpehelyből: pogácsa és tócsni is készíthető belőle

Forrás: Shutterstock -
tócsni diéta zab recept zabpehely magazin pogácsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zabpehely igazán trendi alapanyagnak számít manapság. Sokan azt hiszik, a zabpehelyből csak kása készíthető, pedig ez nem igaz. Zabpehelyből rengeteg ízletes, egészséges étel készíthető, és a legjobb, hogy a benne található teljes értékű rostoknak köszönhetően az alábbi receptek diétába is tökéletesen beilleszthetőek.

A zabpehely, mint superfood

Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva a zab csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal véd a szív-és érrendszeri betegségektől. Gyulladásgátló, jótékony hatással van az idegrendszerre, biztosítja a jó emésztést, ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium és a vas. Ha ez nem lenne elég, magas a B és E-vitamin tartalma is.

Magas fehérjetartalommal bír, ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal jót teszünk a hajnak és a bőrnek.

Cikkünkben összeszedtünk néhány tuti receptet, édeset is, és sósat is, hogy mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat.

Édes zabpelyhes tallér

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 15 dkg puhavaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tej vagy étcsoki apróra zúzva
  • ízlés szerint mazsola, vagy aszalt gyümölcsök
Édes zabpelyhes tallér Forrás: Shutterstock

Így készítsd el:

Keverd össze a hozzávalókat egy tálba. Formálj kis golyókat a kezeddel, majd lapítsd ki egy kicsit, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 15 percig 180 fokon, lha van rá módod, légkeveréses funkción.

Túrós zabpehely pogácsa

Keverj össze 450 g túrót, 120 g zabpehelylisztet és 80 g zabpelyhet. Tegyél hozzá 2 kávéskanál sót,4 tojást, és alaposan dolgozd össze a masszát! Formázz korongokat, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, szórd meg sajttal, szezámmaggal, tökmaggal, vagy baconnel, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Túrós zabpehely pogácsa Forrás: Shutterstock

Zabpelyhes-cukkinis tócsni

Hozzávalók:

  • 500 g cukkini
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 100 g finom szemű zabpehely
  • 1 db vöröshagyma
  • 50 g sajt (trapista, vagy mozzarella)
  • 2 db tojás
  • kókuszzsír (vagy étolaj) a sütéshez
Zabpelyhes-cukkinis tócsni Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Reszeld le a cukkinit egy nagyobb lyukú reszelőn. Sózd, borsozd, és hagyd állni 10 percig, hogy a felesleges nedvesség távozzon. Öntsd le a vizet róla, majd alaposan nyomkodd ki. Add hozzá a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a zabpelyhet, és a reszelt sajtot. Dolgozd össze alaposan, és formázz tenyérnyi méretű korongokat belőle. Tedd a korongokat forró olajba, mindkét oldalát süsd át jól. Akár magában, vagy fokhagymás joghurttal, tejföllel is isteni finom, de köretként is fogyasztható hús mellé.

Zabpelyhes gofri

Vedd elő a turmixgéped, és szórd bele a hozzávalókat: 12 dkg zabpelyhet, másfél teáskanál sütőport, 110 gram natúr görög joghurtot, 60 ml kókusztejet, 3 db tojást, 150 ml kókuszolajat (folyékony állagban). Adj hozzá egy kis vanília aromát, vagy vaníliarúdból kikapart vaníliát, és ízlés szerint édesítsd mézzel vagy eritrittel. Ha minden meg van, turmixold össze, fújd be a gofrisütőt olívaolajjal, és kanalazd bele a tésztát. Ennyi alapanyagból 4-5 gofri lesz.

Zabpelyhes gofri Forrás: Shutterstock

Zabpehely kenyér (almás-joghurtos változat)

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 60 g zabpehely
  • 120 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g nyírfacukor
  • 115 g görög joghurt
  • 120 ml cukormentes almapüré
  • egy csipet só
  • 1 db alma
Zabpehely kenyér Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és fogj egy tortaformát. Béleld ki sütőpapírral, vagy kend ki margarinnal és szórj rá teljes kiőrlésű lisztet. Keverd össze egy tálban az almaszószt, a joghurtot, a cukrot, a vaníliát, üsd bele a tojásokat, és keverd simára a masszát. Add hozzá a zabot, a szódabikarbónát, a sót, a lisztet, és a fahéjt. Hámozd meg az almát, reszeld le, és nyomkodd ki az almalét egy kis tálba. Ha ez meg van, keverd a tésztához az almát és az a gyümölcslevet.

Öntsd a tésztát a formába, egyengesd el, és süsd 40-45 percig. Ekkor érdemes tűpróbát csinálni, nehogy túlsüljön a kenyér. Ha jó a tűpróba, hagyd kihűlni, aztán ha könnyen kijön a formából, fogyaszthatod is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.