Apró titok, hogy tökéletes legyen a fánkod

fánk, farsangi fánk
Getty Images/iStockphoto/Ground - Culinary - KucherAV
trükk farsangi fánk szódabikarbóna trükk farsang
Nem lehet tudni, hogy a farsangot szeretjük a fánk miatt, vagy a fánkot a farsang miatt. Most mindenképp eláruljuk, hogy lehet tökéletes fánkot sütni. A titok a szódabikarbóna!

Nem lehet elképzelni a farsangi mulatságot a tálcákon púposodó, illatos fánkok nélkül. A tetejükön egy kis porcukor, piroslanak, dagadoznak, csábítanak. Nézzük, hogyan lesz tökéletes a fánkod!
Hozzávalók: 

  • 80 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 5 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk só 
  • 1 kk szódabikarbóna!


Elkészítés:
Először is langyosítsuk fel a tejet, és tegyük félre. A kétféle lisztet keverjük el egy tálban. Formáljunk belőle kupacot, majd a tetejébe nyomjunk egy kis mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjuk bele a cukrot. Most öntsük hozzá a langyos tej kétharmadát. 

Takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15 percig, amíg felfut.

szódabikarbóna
Szódabikarbónával még szuperebb lesz a farsangi fánkod. 
Forrás: Shutterstock


Adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót. A tojássárgákat keverjük össze a porcukorral és a maradék tejjel, amíg sima nem lesz, majd dolgozzuk hozzá a lisztes masszához. Olvasszuk fel a vajat, és adjuk a masszához. Verjük habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgassuk a tésztába. Most fedjük le a tésztánkat, és várjuk meg, míg duplájára dagad. 

Ha megkelt a tészta, borítsuk rá egy olajozott sütőlapra.

Hajtsuk félbe, és engedjük pihenni még vagy 10 percig. Ezután mártsuk olajba a pogácsaszaggatót, és szaggassuk ki a fánkokat. Most jön a sütés! Forró olajban oldalanként süssük pirosra a labdákat. Ha megpirultak, helyezzük rácsra, hogy lecsöpögjön róluk az olaj. Díszítésként tehetünk a közepére lekvárt vagy fahéjas portcukrot! - írja a Ripost. 

Szódabikarbóna? Vagy sütőpor? 
A sütőpor után a szódabikarbóna is divatba jött, hogy megnövelje a sütemények térfogatát. Ahhoz, hogy a szódabikarbóna jól végezze a dolgát, savas közegre van szüksége, például kefirre, joghurtra, ecetre vagy citruslevekre. Ha a sav és a szódabikarbóna reakcióba lép, szén-dioxid szabadul fel, a savak pedig megsemmisülnek. (Gyomorégés esetén is ez történik, a szódabikarbónától böffenteni fogunk, a bántó savtól pedig megszabadulunk.) Sütéskor a szén-dioxid-buborékok a sütemény tésztájában maradnak, de azonnal a sütőbe kell tenni, különben elillannak. Vigyázat! Ha túl sokat teszünk belőle a tésztába, kicsit kesernyés íze lesz. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.