Tények és tévhitek a vajról

vaj
Shutterstock/Oksana Mizina - Oksana Mizina
minőség kutatás egészség vaj margarin
A vaj az egyik olyan élelmiszerünk, amelyet valaki vagy nagyon szívesen fogyaszt vagy épp ellenkezőleg, kerüli, mondván, hogy egészségtelen. Lássuk, mi az igazság!

Hosszú ideje folyik a margarin és a vaj közötti harc. A kérdés az, hogy vajon melyik tesz jobbat a szervezetünknek. Mindkettőről állították már azt, hogy egészségtelen, de valójában egyik sem az, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. Egy közelmúltban készült kutatás során a tudósok mindkettőt alaposan megvizsgálták, és arra jutottak, hogy mindkettő gond nélkül fogyasztható, ám még egy harmadik alternatívát is felvetettek. 

Mutatjuk a vajjal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Hűtve kell tárolni

A vajat fogyasztásig célszerű hűtőben tartani. Amikor azonban átkerül a vajtartóba, nyugodtan hagyhatod a pulton, akár 3-4 napig is. A lényeg: 20-21 foknál ne legyen melegebb abban a helyiségben, ahol tárolod. A sós vaj jobban bírja hűtés nélkül, mivel a só tartósítja a vajat.

Egészségtelen

A vajra néhány évtizede még úgy tekintettek, mint mindenféle szív- és érrendszeri betegség fő okozójára, ami természetesen hizlal is. Ekkor jöttek divatba a margarinok és a vajízű kenhető növényi krémek. Azután 2014-ben megjelent egy tanulmány, amely kimondta, hogy a telített zsírok csökkentése az étrendben nem segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és kiderült, hogy a vaj nem a legrosszabb dolog a bolygón. 

vaj
A vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.
Forrás: Shutterstock

Valójában ha rendszeresen fogyasztasz jó minőségű vajat, ami gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és az E-vitamint, valamint a szelént, véded a szervezeted a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen. A vaj ráadásul nem hizlal, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is

További tévhiteket a vajról a Mindmegette oldalán olvashatsz. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.