5 aranyszabály, hogy omlós és ízletes legyen a húsvéti sonkád

sonka, konyha,
Igor Normann/Shutterstock - Igor Normann
konyhai praktika tojás húsvéti sonka húsvét
A húsvéti asztal szupersztárja - már, ha minden jól megy - a sonka. Sajnos könnyű már a vásárlásnál melléfogni, de még ha jó sonkát is választunk, a főzéssel is elronthatjuk. Olvasd el tippjeinket és idén nem lesz okod panaszra.

A húsvéti sonka kiválasztása nem egyszerű feladat: vásárolhatjuk piacon, ismerős hentestől, háztól, de a szupermarketek polcain is milliót találunk. Hogy miként válasszuk ki a legmegfelelőbbet, és milyen szempontokra figyeljünk, arról itt írtunk. Ám legyen bármennyire jó a sonkánk, ha nem szakszerűen főzzük meg. 

5 ARANYSZABÁLY A HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSÉHEZ

1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt ne szedd le róla

2.  Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz!

3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!

Sonka,
Forrás: Shutterstock

5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen - írja a Mindmegette

Ha már sonka, akkor a tojás sem maradhat el. Húsvét reggel a tojásokat a sonka főzőlevében főzzük meg, így lesznek ugyanis szuperzamatosak. Forró vízben 4-5 percig főzzük a tojásokat. Aki keményebben szereti, rátehet még 1-2 percet a főzési időre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.