konyhai praktikák tésztafőzés olaj
Azt gondolnánk, nincs egyszerűbb, mint tésztát főzni. De akkor miért van annyi nyers, túlfőtt, olajos vagy épp sótlan tészta az asztalon? Pedig a tökéletes főtt tészta elkészítése nem bonyolult.

Azt mindenki tudja, hogy a tésztát sós, forró vízbe kell beledobni, és épp annyi percig kell forralni, amennyi rá van írva a zacskóra. Csakhogy van itt még egy hozzávaló, az olaj, amiről megoszlanak a vélemények, hogy kell-e vagy sem a tökéletes főtt tészta elkészítéséhez.

A tökéletes főtt tészta titka
A tökéletes főtt tészta több féle módon is készülhet
Forrás: Shutterstock

A tökéletes vízben főtt tészta titka

Ez attól függ, mi lesz a mártás a tésztán. Azok, akik olajos vízben főzik a tésztát, azt vallják, ettől nem fog összeragadni a főtt tészta, amiben igazuk is van: a tésztavízben ilyenkor egy olajréteg képződik, ami bevonja a tésztát. Ez akkor nem probléma, ha csak olívaolajos tésztára van szükség, de egy szószos fogás, például bolognai esetén bizony gondot jelent az olajréteg: a tészta csúszóssá válik, és a szósz nem fog hozzátapadni a tésztához. Tehát hogy mégse ragadjon össze, olaj hozzáadás helyett meg időnként meg kell keverni - írja a Mindmegette.

Tésztafőzés a mikróban

Bármilyen furán is hangzik, mikróban is lehet tésztát főzni, csak tudni kell, hogyan. 1 adag víz, fél adag tészta kell hozzá, amit egy tálba öntük, majd lefedjük és 800 watton 7 percig főzzük. Ez követően kivesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd további 7 percig főzzük.

 


 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.