Csomós és összeragadt tészta? A séf megosztotta, milyen hibát követünk el

Shutterstock -
séf tésztafőzés hőmérséklet edény hiba
Egy gyakori főzési hiba okozhatja azt, hogy a tészta összeragad a lábasban.

Legyünk őszinték, a tésztát nem nehéz megfőzni. Teszünk egy kis vizet az edénybe, felforraljuk, beledobjuk a tésztát, majd várunk körülbelül 10 percet - vagy kevesebbet, ha friss a tésztánk. A séfek szerint azonban van valami, amit nagyon sokan elrontunk, amikor tésztát főzünk, és ez az, amitől a tészta összeragad. Szerencsére azonban erre a gyakori hibára létezik egy egyszerű megoldás is.

Úgy tűnik, az első számú hiba, amit elkövetünk, amikor tésztát főzünk, egyszerűen az, hogy nem teszünk elég vizet az edénybe. De mennyi víz a "megfelelő mennyiségű" víz? A Tasting Table szerint a séfek által ajánlott átlagos arány körülbelül 4 liter minden 500 gramm tésztához. Egy adag száraztészta körülbelül 80 g, tehát egy adag tésztához nagyjából 600-700 ml vízre van szükség.

Ha tökéletes tésztát akarunk főzni, a séf tancásaira figyelnünk kell Forrás: Shutterstock

Az edény mérete is számít, amikor a tészta egyenletes főzéséről van szó. Ha túl kicsi lábasba teszünk nyers tésztát, akkor "túl gyorsan csökkenhet a víz hőmérséklete", ami megnehezítheti az "al dente tökéletesség elérését". A szakértők szerint: "Ha a tésztának nincs elég helye a forrásban lévő vízben keringeni, a főtt spagetti keményebb és gumiszerűbb lesz, mivel a keményítő, amelynek ki kellene főnie a tésztából, ahelyett, hogy feloldódna, ott ragad".

A tésztafőzés során mindig sózzuk meg a vizet is, a séfek szerint ez az "egyik legkritikusabb lépés" a tésztafőzés folyamatában. Ha nem sózzuk a vizet, az "ízetlen tésztát eredményez, bármilyen szószt is adunk hozzá". A szakértők szerint az, hogy mennyi sót teszünk a vízbe, személyes ízlésen múlik, de érdemes másfél teáskanálnyi sóval kezdeni literenként - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.