Csomós és összeragadt tészta? A séf megosztotta, milyen hibát követünk el

Shutterstock -
séf tésztafőzés hőmérséklet edény hiba
Egy gyakori főzési hiba okozhatja azt, hogy a tészta összeragad a lábasban.

Legyünk őszinték, a tésztát nem nehéz megfőzni. Teszünk egy kis vizet az edénybe, felforraljuk, beledobjuk a tésztát, majd várunk körülbelül 10 percet - vagy kevesebbet, ha friss a tésztánk. A séfek szerint azonban van valami, amit nagyon sokan elrontunk, amikor tésztát főzünk, és ez az, amitől a tészta összeragad. Szerencsére azonban erre a gyakori hibára létezik egy egyszerű megoldás is.

Úgy tűnik, az első számú hiba, amit elkövetünk, amikor tésztát főzünk, egyszerűen az, hogy nem teszünk elég vizet az edénybe. De mennyi víz a "megfelelő mennyiségű" víz? A Tasting Table szerint a séfek által ajánlott átlagos arány körülbelül 4 liter minden 500 gramm tésztához. Egy adag száraztészta körülbelül 80 g, tehát egy adag tésztához nagyjából 600-700 ml vízre van szükség.

Ha tökéletes tésztát akarunk főzni, a séf tancásaira figyelnünk kell Forrás: Shutterstock

Az edény mérete is számít, amikor a tészta egyenletes főzéséről van szó. Ha túl kicsi lábasba teszünk nyers tésztát, akkor "túl gyorsan csökkenhet a víz hőmérséklete", ami megnehezítheti az "al dente tökéletesség elérését". A szakértők szerint: "Ha a tésztának nincs elég helye a forrásban lévő vízben keringeni, a főtt spagetti keményebb és gumiszerűbb lesz, mivel a keményítő, amelynek ki kellene főnie a tésztából, ahelyett, hogy feloldódna, ott ragad".

A tésztafőzés során mindig sózzuk meg a vizet is, a séfek szerint ez az "egyik legkritikusabb lépés" a tésztafőzés folyamatában. Ha nem sózzuk a vizet, az "ízetlen tésztát eredményez, bármilyen szószt is adunk hozzá". A szakértők szerint az, hogy mennyi sót teszünk a vízbe, személyes ízlésen múlik, de érdemes másfél teáskanálnyi sóval kezdeni literenként - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.