Fánk reggelire? A TikTokker édesanya kiverte a biztosítékot, szakértőt kérdeztünk.

farsangi fánk, receptek
Forrás: Shutterstock -
tiktok sztár gyerekek Egészséges étel szakértő reggeli
Fánk reggelire? Valóban érdemes fehérlisztes péksüteményeket választanunk gyermekünk számára? Mit gondolunk a bolti gabonapelyhekről? Egy TikTokker édesanya a minap oly sok felhasználónál kiverte a biztosítékot, a téma kapcsán Koszta Ágnes dietetikussal beszélgettünk.

Egy amerikai TikTokker édesanya úgy vélte, videót készít arról, hogy mit süt három gyermekének reggelire. A vírusként terjedő tartalmat lassan 30 millióan látták, és igen nagy felháborodást keltett. A reggeli ugyanis frissen sült fánkokból állt, ami nem tetszett a felhasználóknak. A témával kapcsolatban Koszta Ágnes dietetikussal beszélgettünk, aki elárulta nekünk, mi az egészséges reggeli kulcsa egy gyermek számára.

„A legnagyobb probléma a gyermekek körében a túlzott cukormennyiség miatti elhízás. Nem hogy a fánknak, de még a legnépszerűbb bolti gabonapelyheknek is jellemzően 20-25%-a cukor. Ez az érték nagyon magas, még reggelire is! ”

 - nyilatkozta Ágnes, aki szerint az édes, fehérlisztes, agyoncukrozott péksüteményeket mindenképpen érdemes kerülnünk a túlzott cukormennyiség miatt. Azonban így sem kell lemondanunk az édes reggelikről, ugyanis a zab-és a rizskása ugyanolyan finom lehet, mint egy bolti kakaóscsiga, ráadásul rostban gazdag, tápláló, egészséges élelmiszerekről van szó, amelyeből egy kis gyümölcssel, és pár fűszerrel feldobva teljes értékű reggelit kaphatunk. 

A chia puding az egyik legegészségesebb reggeli omega-3 zsírtartalma miatt.
Fánk reggelire? Még mit nem! A chia puding az egyik legegészségesebb reggeli omega-3 zsírtartalma miatt.
Forrás: Forrás: Shutterstock

Azt tanácsolja, ha lehet, akkor a rizs vagy zabkását kristálycukor helyett maximum 1 teáskanálnyi mézzel édesítsünk, illetve válasszunk teljes kiőrlésű zsemlét, kiflit. 

„Amennyiben 100 gramm reggelizőpehelyben (zabpehely, zabkása, granola, stb.) több, mint 15 gramm cukor található, már soknak számít!”

Érdemes sós reggeliket is választani az édes ízek mellett. Ebben az esetben PurPur kenyeret, vagy teljes kiőrlésű pékárut válasszunk a boltok polcairól, illetve érdemes minél többféle zöldséget is beiktatnunk a reggelink mellé. Ha pedig nem kedveli a gyerkőc annyira önmagában a zöldségeket, akkor érdemes krémet készíteni belőlük, hiszen egészséges szendvicsalapként tökéletesen funkcionál!

A legfontosabb az, hogy natúr élelmiszereket igyekezzünk választani, és minél kevebbszer emeljük le a boltok polcairól a feldolgozott ételeket! 

Ha kíváncsiak vagytok extra finom, egészséges reggeli receptekre, kattintsatok a linkre!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.