Tizennyolcadszorra választotta meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt. A döntőbe 31 remekműből hat torta került be, amelyek közül 2024-ben a Magyarország Tortája a Mákvirág lett.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület/Facebook
2024 Magyarország Tortája a Mákvirág
A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett. „Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást” - mondta a tortájáról Kovács Alfréd.
Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címet.
A tematika a szuperélelmiszer volt
A verseny mindig valamilyen tematikára épül, 2024-es témával a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra, az úgynevezett szuperélelmiszerekre szeretnék felhívni a figyelmet és a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni.
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Alapanyagként javasolt további szuperélelmiszerek: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
A 2024-es verseny döntőseinek listáját a Mindmegettén találod.