Burgonyakisokos: melyik krumpli, mire való?

Preparing,Mashed,Potatoes,–,Delicious,And,Comforting,Homemade,Meal
Shutterstock/Copyright (c) 2024 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission. - margouillat photo
burgonya főzés kisokos
Roppanós krokett, elegáns hercegnőburgonya, vagy selymes burgonyapüré? Melyik a kedvenced? Na és azt tudtad, hogy melyik fogáshoz milyen fajta burgonya kell? Piros, sárga, netán aprószemű, vagy kérgesebb héjú? Most mindent megtudhatsz, amit a krumpliról érdemes megjegyezni.

A burgonya, vagy ahogy sokan ismerik, a krumpli az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Rengeteg különböző fajtája létezik, és mindegyik egy kicsit másképp viselkedik főzés közben. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük, érdemes tudni, melyik krumplifajta mire való. Nézzük meg a leggyakoribb típusokat és azok felhasználási módjait!

burgonya
Burgonya: nem mindegy, hogy milyen fajtát veszel a boltban
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Hary Purwanto/Shutterstock.  No use without permission.


Burgonya kisokos: nézd meg a zacskón a jelzést!

A burgonya csomagolásán minden esetben feltüntetik a fajtáját, így azonnal látható, hogy mire alkalmas az adott fajta. Ha nem jó burgonyát veszel, széteshet főzés vagy sütés közben. 

1. Lisztes burgonya (A típus)

Jellemzői:

- Állaga: Száraz, lisztes

- Keményítőtartalom: Magas

- Szín: Általában világosabb héjú és sárgás belső

Felhasználási módok:

A lisztes burgonya tökéletes választás, ha olyan ételeket készítesz, ahol fontos a krumpli omlós állaga. Ilyen ételek például:

- Pürék: Krumplipüréhez ideális, mivel könnyen törhető és sima állagú lesz. A hercegnőburgonya alapanyagának is tökéletes.

- Sült burgonya: Ha igazán ropogós külsőt szeretnél, a lisztes burgonya a legjobb választás. Steakburgonyához vágd nagy cikkekre és szórd meg kedvenc fűszermixeddel.

- Gnocchi: Az olasz gnocchi készítésekor is jól jön a magas keményítőtartalom, amely segít a megfelelő állag elérésében.

Legnépszerűbb fajták:

- Agria

- Desirée

- Maris Piper

2. Salátának való burgonya (B típus)

Jellemzői:

- Állaga: Félkemény, enyhén krémes

- Keményítőtartalom: Közepes

- Szín: Változatos, de gyakran sárgás vagy rózsaszínes héjú

Felhasználási módok:

Ezek a fajták jól tartják formájukat főzés közben, így ideálisak olyan ételekhez, ahol fontos, hogy a burgonya ne essen szét:

- Saláták: Kiváló választás burgonyasalátákhoz, mert főzés után is megtartja az állagát.

- Raguk, levesek: Ha olyan ételt készítesz, ahol a burgonya része marad az étel szerkezetének, a salátának való burgonya a megfelelő.

Legnépszerűbb fajták:

- Charlotte

- Nicola

- Ratte

3. Viaszos burgonya (C típus)

Jellemzői:

- Állaga: Szilárd, viaszos

- Keményítőtartalom: Alacsony

- Szín: Általában sárga vagy piros héjú, sárga belsővel

Felhasználási módok:

A viaszos burgonyák jól tartják formájukat, és szilárdak maradnak főzés után is, ezért ideálisak az alábbi ételekhez:

- Főtt burgonya: Tökéletes főtt krumplihoz, mivel nem esik szét a főzés során.

- Rakott ételek: Olyan fogásokhoz, mint a gratin vagy rakott krumpli, ahol a burgonya rétegezve kerül az ételbe.

- Sült krumpli: Ha inkább puhább belsejű, kevésbé ropogós sült krumplit szeretnél.

Legnépszerűbb fajták:

- Red Pontiac

- Kipfler

- Asterix

Hogyan válassz krumplit a különböző ételekhez?

  • Püréhez és gnocchihoz: Válaszd a lisztes fajtákat, mert könnyen törhetők és sima állagúak.
  •  Salátákhoz és ragukhoz: Használj salátának való burgonyát, ami nem esik szét a főzés során. A kiflikrumpli ráadásul vajas ízű, krémes állagú. 
  •  Főtt és rakott ételekhez: A viaszos burgonya lesz a legjobb, mert jól tartja formáját és kellemes állagú marad.

Tippek a burgonya tárolásához

  •  Hűvös, sötét helyen tárold: A burgonya érzékeny a fényre és a melegre, ami gyorsan csírázáshoz és romláshoz vezethet.
  •  Ne tárold hűtőben: A túl alacsony hőmérséklet megváltoztathatja a burgonya ízét és állagát, ezért inkább egy kamrában vagy pincében helyezd el.
  • Kerüld az almák közelében tárolást: Az alma által kibocsátott etilén gáz gyorsíthatja a burgonya öregedését.

 

A megfelelő burgonyafajta kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érd el a konyhában. Lisztes, salátának való és viaszos burgonyák mind különböző ételekhez alkalmasak, így érdemes tudni, mikor melyiket használd. Kísérletezz bátran, és fedezd fel, melyik fajta illik legjobban a kedvenc receptjeidhez!


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.