Az olasz tésztaételekért világszerte rajonganak, hisz nem csupán rendkívül ízletesek, de még elkészítésük sem igényel virtuóz konyhai készségeket. A különböző országokban lévő verziók azonban nem mindig adják vissza az eredeti olasz tészták ízét, ezért összeállítottunk egy kisokost, a minél autentikusabb zamatokért!
A kézzel gyúrt olasz tésztát ugyan semmi nem múlja felül, de a boltok kínálatában is elérhető nívós alapanyagokból készült termék, melyből ínycsiklandó fogás készülhet. Egy minőségi tészta már fél siker, ám a főzés módja sem utolsó szempont.
Olasz tészta mindig al dente készül, azaz épp addig főzd, hogy a fogaddal még el tudd harapni.
Tengernyi olasz tésztafajta létezik, ám nagyon nem mindegy, hogy melyiket milyen szósszal tálaljuk, ugyanis mindegyik másképp veszi fel a mártást. Itália hatalmas, így egyes tésztafajták, receptúrák csak bizonyos területekre jellemzők. Az olasz tészták 4 nagy csoportra oszthatók.
Ahogy nevéből már kitalálhattad ezek a tészták apró méretűek, itthon a quadrucci és a stelline a legelterjedtebbek levesbetétként.
Ezek az apró tészták kiváló alternatívái lehetnek a rizsnek, a szószok részévé válnak. Tehetjük őket rizottóba is, melyhez a rizsszemtészta lehet a legjobb választás.
Ebbe a csoportba sorolható a hazánkban is közkedvelt penne, farfalle, gnocchi, fusilli, rigatoni, cavatelli, tehát minden, ami egyetlen falatból áll. Ezek gazdag paradicsomszósszal, pestóval, és bizonyos ragukkal elkészítve a legfinomabbak, de sült tésztákhoz, tésztasalátákhoz is ezeket ajánljuk.
Az olyan olasz tésztafajták, mint a spagetti, fetuccini, pappardelle, linguini, tagliatelle a hosszú tészták táborát erősítik. Sokan ezekhez kötik a tipikus olasz tésztát. Attól függően, hogy mennyire szélesek vagy keskenyek, változatos szószokból hozzák ki a legjobb ízeket. A fetuccinet tipikusan vajas, tejszínes szószok párosítják, míg a linguini tenger gyümölcseivel a legízletesebb. Bolognai szósz spagettivel, pappardellével lesz a legzamatosabb.
Összesen 350 olasz tésztafajtát különböztetnek meg.
A jól ismert raviolin és tortellinin túl a lasagna, valamint a canelloni és a conchiglioni is a töltött olasz tésztákhoz tartozik, esetükben nem elsősorban a szósz, hanem a töltelék a mérvadó. Ravioli és tortellini jellemzően egyszerű vajas, olívaolajos mártással éri el zamatát, míg a canelloni és cochiglioni megtölve tejszínes vagy paradicsomos szószban kisütve éri el legfejedelmibb formáját.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.