Készíts olyan tésztát, mint az olaszok! – Így lesz tökéletes Itália szimbolikus étele

Varieties,Of,Pasta.,Set,Of,Pasta,With,Parmesan,,Olive,Oil
Shutterstock - zefirchik06
gasztronómia olasz tészta tészta
Aki egyszer Olaszországban tésztát evett, számára minden más tészta silány utánzat lesz. A hamisítatlan olasz tészta viszont itthon is elkészíthető, melyhez tésztakisokosunk nyújt segítséget.

Az olasz tésztaételekért világszerte rajonganak, hisz nem csupán rendkívül ízletesek, de még elkészítésük sem igényel virtuóz konyhai készségeket. A különböző országokban lévő verziók azonban nem mindig adják vissza az eredeti olasz tészták ízét, ezért összeállítottunk egy kisokost, a minél autentikusabb zamatokért!

olasz tészta
Az olasz tészta méltán népszerű világszerte
Forrás: Shutterstock/kuvona

Így készül az olasz tészta

A kézzel gyúrt olasz tésztát ugyan semmi nem múlja felül, de a boltok kínálatában is elérhető nívós alapanyagokból készült termék, melyből ínycsiklandó fogás készülhet. Egy minőségi tészta már fél siker, ám a főzés módja sem utolsó szempont.

Olasz tészta mindig al dente készül, azaz épp addig főzd, hogy a fogaddal még el tudd harapni.

Az olasz tésztareceptek titka: a jó tészta és szósz párosítás

Tengernyi olasz tésztafajta létezik, ám nagyon nem mindegy, hogy melyiket milyen szósszal tálaljuk, ugyanis mindegyik másképp veszi fel a mártást. Itália hatalmas, így egyes tésztafajták, receptúrák csak bizonyos területekre jellemzők. Az olasz tészták 4 nagy csoportra oszthatók.

Ditalini,Pasta,In,Wooden,Bowl,On,Brown,Table.,Close,Up.
Aprótészták rizst is helyettesíthetnek olasz receptekben
Forrás: Shutterstock

Aprótészták

Ahogy nevéből már kitalálhattad ezek a tészták apró méretűek, itthon a quadrucci és a stelline a legelterjedtebbek levesbetétként. 

Ezek az apró tészták kiváló alternatívái lehetnek a rizsnek, a szószok részévé válnak. Tehetjük őket rizottóba is, melyhez a rizsszemtészta lehet a legjobb választás.

olasz tészta receptek
Tésztasalátához közepes olasz tésztafajták között érdemes válogatni
Forrás: Shutterstock

Rövid vagy közepes tészták 

Ebbe a csoportba sorolható a hazánkban is közkedvelt penne, farfalle, gnocchi, fusilli, rigatoni, cavatelli, tehát minden, ami egyetlen falatból áll. Ezek gazdag paradicsomszósszal, pestóval, és bizonyos ragukkal elkészítve a legfinomabbak, de sült tésztákhoz, tésztasalátákhoz is ezeket ajánljuk.

Hosszú tészták

Az olyan olasz tésztafajták, mint a spagetti, fetuccini, pappardelle, linguini, tagliatelle a hosszú tészták táborát erősítik. Sokan ezekhez kötik a tipikus olasz tésztát. Attól függően, hogy mennyire szélesek vagy keskenyek, változatos szószokból hozzák ki a legjobb ízeket. A fetuccinet tipikusan vajas, tejszínes szószok párosítják, míg a linguini tenger gyümölcseivel a legízletesebb. Bolognai szósz spagettivel, pappardellével lesz a legzamatosabb.

Gondoltad volna?

Összesen 350 olasz tésztafajtát különböztetnek meg.

töltött olasz tészta
A töltött olasz tészta vajban megforgatva a legfinomabb
Forrás: Shutterstock/SYED IBAD RM

Töltött olasz tészták

A jól ismert raviolin és tortellinin túl a lasagna, valamint a canelloni és a conchiglioni is a töltött olasz tésztákhoz tartozik, esetükben nem elsősorban a szósz, hanem a töltelék a mérvadó. Ravioli és tortellini jellemzően egyszerű vajas, olívaolajos mártással éri el zamatát, míg a canelloni és cochiglioni megtölve tejszínes vagy paradicsomos szószban kisütve éri el legfejedelmibb formáját.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.