A óév utolsó estéje sokaknál elképzelhetetlen szilveszteri malacsült nélkül. Ez a recept egy egyszerű, de rendkívül hatékony módszert alkalmaz, hogy a malacsült bőre igazán ropogós legyen. És mindez anélkül is elérhető, hogy bevágnánk a malac bőrét. Mutatjuk, hogyan csináld, hogy hihetetlenül omlós hússal és szuper ropogós bőrrel büszkélkedő malacsültet tehess az ünnepi asztalra.

Forrás: Shutterstock/SStiling
A tökéletes malacsült elkészítése ropogós bőrrel nem lehetetlen küldetés
Lassan sült, omlós, szaftos, ízekkel teli hús és szuper ropogós, buborékos bőr mindenhol. Mindezt anélkül, hogy hajszárítóval, forró vízzel vagy a hűtőben való éjszakai szárítással kellene bajlódni. A ropogós malacsült egyszerűen elkészíthető, nem igényel különleges eszközöket, és mindig tökéletes lesz. Jól hangzik igaz? Nincs más dolgod, mint követni ezeket az egyszerű lépéseket.
A ropogós bőrös malacsült titkai
- Kibontott, csont nélküli sertéslapockát vásárolj (természetesen bőrrel, hogy legyen mivel ropogóssá varázsolni). Hagyd ki a karajt, mert annak a bőre közel sem ropog ilyen jól.
 
A sertéslapocka a sertés azon húsrésze, amely bírja azt a 3 órás sütési időt, ami a tökéletesen ropogós bőrhöz szükséges. A hús omlós és szaftos lesz, mivel lassú sütést igényel.
- Ezzel szemben a soványabb részek, például a karaj vagy a comb, kiszáradnak, mire a bőr megfelelően ropogóssá válik.
 - Győződj meg róla, hogy a bőr teljesen száraz
 - Nincs szükség a bőr bevágására. Ami a bőr bevágását (gyémántminták vágását) illeti ez nem szükséges a ropogós bőr eléréséhez. Sőt, a bevágás kockázatos is lehet, mert ha véletlenül a húsig vágsz, a sütés közben kifolyó húslé feláztathatja a bőrt, és az adott terület gumiszerűvé válik.
 - Végig fedetlenül süsd, hogy a bőr száraz maradjon
 - Először alacsony hőmérsékleten süsd, hogy a hús omlósra süljön, majd magas hőfokon fejezd be, hogy a bőr ropogós legyen.
 
Tartsd a bőr felszínét egyenletesen egy szintben úgy, hogy gyűrt alufólia gömböket használsz alátámasztásként. Egyenletes felszín = egyenletes hőelosztás = tökéletesen ropogós bőr. Ha tehát azt szeretnéd, hogy mindenhol tökéletesen ropogós legyen a szilveszteri malac bőre, egyengesd ki a húst alufólia gömbökkel.
Ezekre lesz szükséged lesz a tökéletes malacsülthöz
- Édeskömény a hús ízesítéséhez, mert az édeskömény és a sertés tökéletes párost alkotnak.
- Só és bors. A só nagy része a bőrre kerül. Sokat kell használnod belőle, mert a só segít a bőrt buborékosan ropogóssá tenni, ahelyett, hogy kemény, áthatolhatatlan réteggé szilárdulna.
- Olaj, ami segít, hogy a fűszerek megtapadjanak a húson és a bőrön, valamint hővezetőként is működik.
- Fokhagyma és hagyma ami tovább fokozza a hús ízét, alá helyezve megemelik a húst, így az nem érintkezik közvetlenül a tepsi alján lévő szafttal, és egyenletesen sül, valamint hihetetlen ízt adnak a szafthoz, ami fantasztikus a sült mellé.
- Alkoholos vagy alkoholmentes alma cider, vagy végső esetben víz, ami a tepsibe kerül, és három fontos szerepet tölt be: egyrészt megakadályozza, hogy a tepsi szaftja odaégjen a hosszú sütési idő alatt, másrészt gőzt biztosít a sütőben, amely segít megakadályozni, hogy a hús kiszáradjon a lassú sütés során, harmadrészt nedvességet teremt a sütőben, amely puhán tartja a bőrt a lassú sütés alacsony hőmérsékletű szakaszában. Ez lehetővé teszi, hogy buborékok képződjenek a bőr alatt, mielőtt az utolsó, magas hőmérsékletű szakaszban ropogósra keményedne.
Ha nincs folyadék a tepsiben, a bőr kemény, lapos réteggé sül, ami ugyan ropogós lehet, de kevés buborék képződik benne, és nehezebben rágható.
Így készül az újévi malac
A bőrös malacsült elkészítése egyszerű, ha követed az összes lépést. Ne próbáld meg felgyorsítani a folyamatot a hőmérséklet növelésével, és ne spórolj a sóval.
1. Készítsd elő a sertést a sütéshez: Töröld át a bőrt papírtörlővel, hogy száraz legyen.
2. Sózd, borsozd, és ha szeretnéd, használj édesköményt is a hús oldalaiban, majd locsold meg egy kevés olajjal.
3. Tedd a tepsibe a félbevágott hagymákat és a fokhagymákat, vágott felükkel felfelé, majd helyezd rá a sertést, bőrével felfelé.
4. Öntsd bele a bort (vagy vizet) a tepsibe, ügyelve arra, hogy ne áztasd el a bőrt.
5. Süsd lefedetlenül alacsony hőmérsékleten, 160°C (140°C légkeveréses) hőmérsékleten 2 és fél órán keresztül. Ezalatt a lassú sütés alatt a hús omlós és szaftos lesz. A bőr ekkor még nem lesz ropogós, sőt, ebben a fázisban még puha és gumiszerű kell, hogy legyen.
6. Miután 1 és fél órát sütöttük a sertést, a bőr felülete, amely a sütőbe helyezéskor még egyenletes lehetett, valószínűleg kissé egyenetlenné válik. Ez természetes folyamat, mert a sertéslapocka egy inas, kemény húsrész, így a lassú sütés során összehúzódik.
Ebben a szakaszban összehajtogatott alufólia golyókkal kell megtámasztanunk a sertést, hogy a bőre minél egyenletesebb legyen. Ennek az az oka, hogy a tökéletesen ropogós sertésbőrhöz szükséges a hő egyenletes eloszlása a bőrön. A szükséges mérték, amennyire szintbe kell hoznod a sertést, attól függ, mennyire húzódik össze a hús. Próbáld meg minél egyenletesebbé tenni a bőrfelületet, és később fóliafoltokkal megvédheted azokat a részeket, amelyek gyorsabban ropogósra sülnek. Miután szintbe hoztad a sertést, tedd vissza a sütőbe még 1 órára alacsony hőmérsékleten, így a lassú sütés teljes időtartama 2 és fél órára nő.
7. Süsd 160°C-on (140°C légkeveréssel) 2 és fél órán át, hogy a hús omlós és szaftos legyen, majd 250°C-on süsd még 30 percig, hogy a bőr ropogósra sülhessen. Ha a sütőd nem bírja ezt a hőfokot, állítsd a legmagasabb hőmérsékletre.
8. Pihentesd a húst. A pihentetés azt jelenti, hogy a megsütött húst egy ideig a sütőn kívül hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk. Ez elengedhetetlen, hogy a húsban lévő levek egyenletesen eloszoljanak, különben azok kifolyhatnak, amikor felvágod a sertést, és végül szárazabb húst kapsz, mint kellene.
Minél nagyobb a húsdarab, és minél tovább sütöd, annál hosszabb pihentetésre van szükség. Ebben az esetben a sertést 15-20 percig érdemes pihentetni, hogy a hús igazán szaftos legyen.
Pihentesd a sertést laza alufóliával letakarva, hogy melegen tartsd. Ne aggódj, ez nem fogja meglágyítani a ropogós bőrt, még akkor sem, ha órákig letakarva hagyod. A bőr olyan vastag és ropogós, hogy nem lesz semmi baja! Ha nem takarod le alufóliával, a hús kiszáradhat a pihentetés során.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


