Ezek az ételek nemcsak táplálóak, hanem tele vannak ízekkel és energiával! Próbáld ki őket, és élvezd a böjt könnyed és ínycsiklandó oldalát! Ha még több inspirációra van szükséged, próbálj ki különböző fűszereket és alapanyagokat, hiszen a böjt ideális alkalom arra, hogy új ízekkel kísérletezz! Mutatunk három egyszerű, de isteni finom receptet, amelyek nemcsak egészségesek, de garantáltan feldobják a napodat!

Forrás: Shutterstock
3 isteni fogás a böjt napokra
1. Krémes kókusztejes sütőtökkrémleves
A sütőtök nemcsak az őszi hónapok kedvence, hanem a tavaszi hónapokban is egy igazi vitaminbomba. Tele van rostokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, így tökéletes választás a böjti időszakra is. A kókusztej krémessé és egzotikusan lággyá varázsolja ezt a levest, amit egy csipet curry fűszerkeverék tesz igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök
 - 400 ml kókusztej
 - 1 közepes vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 tk curry fűszerkeverék
 - 1 tk só
 - ½ tk bors
 - 1 ek olívaolaj
 - Pirított tökmag a tálaláshoz
 
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és egy fazékba tesszük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a sütőtököt, fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a tök megpuhult, hozzáöntjük a kókusztejet, és botmixerrel krémesítjük. Pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.
2. Zöldséges bulgursaláta citrusos öntettel
A bulgur az egyik legjobb alternatíva a hagyományos köretek helyett, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően hosszabb ideig teltségérzetet biztosít. A friss zöldségekkel és a citrusos öntettel egy könnyű, frissítő ételt eredményez, ami tökéletes akár ebédre, akár vacsorára.
Hozzávalók:
- 200 g bulgur
 - 1 piros kaliforniai paprika
 - 1 kígyóuborka
 - 1 csokor petrezselyem
 - 1 marék dió
 - 1 citrom leve
 - 3 ek olívaolaj
 - 1 tk méz
 - Só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zöldségeket apróra vágjuk, a diót durvára törjük. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a sót és a borsot. A bulgurt összeforgatjuk a zöldségekkel, a dióval és az öntettel. Hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
3. Almás-diós zabkása fahéjjal
Reggelire vagy akár desszertként is tökéletes választás ez a fűszeres zabkása, amely tele van energiával és egészséges összetevőkkel. A fahéj és az alma természetes édessége miatt nincs szükség hozzáadott cukorra, de ha mégis egy kis extra édesítésre vágysz, egy kevés méz vagy juharszirup csodát tesz vele.
Hozzávalók:
- 50 g zabpehely
 - 250 ml növényi tej (mandula, zab vagy kókusztej)
 - 1 közepes alma
 - 1 marék dió
 - 1 tk fahéj
 - 1 tk méz (opcionális)
 
Elkészítés:
A zabpelyhet a növényi tejben alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Az almát lereszeljük, majd a zabkásához keverjük. Fahéjjal ízesítjük, és tálaláskor megszórjuk durvára vágott dióval. Ha édesebbre vágyunk, egy kevés mézet is csorgathatunk rá.


