Nagymamáink ősi receptjével belefogyhatsz a kedvenc bikinidbe – Tuti tipp ínyenceknek

Vannak dolgok, amiket gyerekként egyáltalán nem értékeltünk – például a nagyi hímzett konyharuhái, a kertből frissen szedett kapor illata, vagy épp az a gyanúsan buborékos, zöld lében ázó uborka a teraszon. Aztán eltelik néhány év, jön a bikiniszezon, és hirtelen felismerjük: a nagymama kovászos uborkája valójában egy titkos wellness fegyver volt.
A kovászos uborka nemcsak egy savanyúság, hanem élő, fermentált élelmiszer, tele probiotikumokkal. Ezek az apró jótevők a bélflóránk barátai, és ha a bélrendszer boldog, akkor mi is könnyebben fogyunk, jobban alszunk, és még a kedvünk is jobb lesz. Egy NLOM tanulmány szerint a fermentált ételek segíthetnek a testsúly szabályozásában és a gyulladások csökkentésében is.
A kovászos ubi szinte kalóriamentes, tele van vízzel, rostokkal, és mivel nincs benne hozzáadott cukor vagy zsír, egy bűntudatmentes rágcsálnivaló – főleg ha délután „csak egy kis valami kéne” érzés kerít hatalmába. Az uborka önmagában is vízhajtó hatású, így segíthet a puffadás csökkentésében, a kovászos verzió pedig extra fokozatra kapcsolja ezt.
Sokan panaszkodnak, hogy diéta közben állandóan puffadnak – na, itt jön be a kovászos uborka varázsa. A benne lévő tejsavbaktériumok támogatják az emésztést, javítják a tápanyagok felszívódását, és segítenek helyreállítani a bélflórát. Az eredmény? Jobb anyagcsere, laposabb has, kevesebb felfúvódás. Aki már próbált „mentes” étrendekkel szenvedni, tudja, ez milyen nagy szó.
Persze nem csak a strandszezon miatt érdemes rákattanni a kovászos uborkára. Immunerősítő hatása is van, sőt, segíthet a vércukorszint szabályozásában is – ami a nassolás elleni küzdelemben életmentő lehet. Ráadásul isteni finom, különösen hidegen, egy kis friss kenyérrel, de ha nagyon szofisztikáltak akarunk lenni, még salátába is dobhatjuk.
Nem kell pánikba esni – nagyi nélkül is lehet kovászolni. Nem kell hozzá más, csak pár friss uborka, egy csokor kapor, némi fokhagyma, egy szelet kenyér vagy krumpli, ha a glutént kerülnéd, víz, só, meg egy kis napsütés. Két-három nap, és kész is a saját retró probiotikum-gyárad.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.