Biztosan te is emlékszel még arra, amikor a nagymamád órákon át főzte a finomabbnál finomabb lekvárokat, és az illatok belengték az egész házat. A gondosan eltett finomságok a házi süteményekben vagy a reggeli friss kenyéren, kalácson landoltak, és minden falatban ott volt a szeretet. Lehet, hogy a lekvárfőzés eddig számodra mumus volt, de ha nem szeretnél lemondani a házilekvár-készítés öröméről, akkor mutatunk egy igazán egyszerű dinnyelekvárreceptet, amelynek segítségével kezdőként is garantált a siker.

Forrás: Shutterstock/natashamam
Íme a dinnyelekvár, amivel mindenkit levehetsz a lábáról
Mindössze három hozzávalóra lesz szükséged, és az elkészítése is meglepően egyszerű. Érdemes rögtön dupla adagot főzni belőle, mert ez a különleges lekvár olyan gyorsan elfogy, hogy szinte észre sem veszed!
Hozzávalók (2 db 300 ml-es üveghez)
1,5 kg sárgadinnye
500 g befőzőcukor (2:1)
1 db citrom
Tipp: Ez a dinnyelekvár nagyon jól harmonizál fűszerekkel is: érdemes kipróbálni például egy kevés vaníliával vagy gyömbérrel.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy üveg: 1450 kcal
Elkészítés
1 A megmosott dinnyét vágd cikkekre, magozd ki, a héjat távolítsd el. Mérj ki a gyümölcshúsból 1 kg-ot, majd kockázd fel. Forgasd össze a dinnyekockákat a cukorral és a citrom kifacsart levével.
2 Tedd át lábosba, majd forrald fel, és nagy lángon főzd kb. 25 percig. Közben néhányszor keverd meg. Márts egy kanalat a lekvárba, majd cseppentsd a lekvárt tányérra. Ha megdermed, a lekvár elkészült, ha még folyós, főzd tovább az egészet néhány percig.
3 Kanalazd a forró lekvárt üvegekbe, majd zárjuk le gondosan, és állítsuk fejjel lefelé. Hagyjuk teljesen kihűlni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.


