A puha darált csirke, a bőséges vaj és a titkos hozzávaló – egy doboz töltelékkeverék – tökéletes kombinációt alkot. Csak forrásban lévő vízbe és olvasztott vajba kell keverni a töltelékkeveréket, hagyni egy kicsit hűlni, majd hozzáadni a darált húst. Ha fagylaltos, vagy sütis kanállal formázod a húsgolyókat, még kézzel sem kell gyúrnod őket. Egy rövid sütés az air fryerben vagy a sütőben, és már kész is!

Forrás: Shutterstock/Enol Carbajo
Így készül a három hozzávalós csirkés húsgolyó
A húsgolyóhoz bármilyen töltelékkeveréket használhatsz, amit helyettesíthetsz fűszerezett morzsával vagy pirított kenyérkockával is, amihez szintén adhatsz fűszereket, például: majoránna, kakukkfű, fokhagymapor, hagymapor, petrezselyem.
Hozzávalók (~ 32 húsgombóc lesz belőle)
1,5 csésze víz
4 evőkanál sótlan vaj vagy margarin
170 g töltelékkeverék
450 g darált csirke vagy pulyka
Aprított friss petrezselyem (opcionális)
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
1. Egy közepes lábasban forrald fel a vizet a vajjal közepes-magas hőfokon. Amikor a vaj elolvadt és a víz gyöngyözik, add hozzá a töltelékkeveréket. Keverd össze, majd vedd le a tűzről, és öntsd át egy keverőtálba.
2. Hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre, ami körülbelül 20 percet vesz igénybe (gyorsíthatod jégfürdővel a tál alatt).
3. Ha kihűlt, add hozzá a darált csirkét, és kézzel dolgozd össze, amíg egyenletes állagú nem lesz. A töltelék darabjai még láthatók maradnak, de a húsnak jól el kell keverednie benne.
4. Egy másfél evőkanálnyi méretű fagylaltos kanállal vagy kézzel formázz kb. 32 húsgombócot, majd helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire vagy közvetlenül az air fryer kosarába.
- Air fryerben sütéshez: melegítsd elő az air fryert 200°C-ra. Ha sütős típusú air fryert használsz, béleld ki a sütőlapját sütőpapírral. Süsd a húsgolyókat 10 percig, amíg aranybarnák és átsültek nem lesznek.
 - Sütőben sütéshez: melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd rá a húsgolyókat és süsd őket 12-15 percig.
 
Az elkészült húsgombócokat tálald frissen, megszórva aprított petrezselyemmel.
Tárolás és újramelegítés
A maradékot hagyd teljesen kihűlni, majd légmentesen zárható edényben tárold a hűtőben legfeljebb 3 napig, vagy a fagyasztóban akár 3 hónapig. Újramelegítéshez air fryerben 175°C-on süsd 5 percig (hűtött húsgombócoknál), vagy 8-10 percig (fagyasztott húsgombócoknál).
Szeretnéd feldobni ezt az egyszerű húsgombóc receptet? Íme néhány ízletes változat:
- Ha görögös ízvilágra vágysz, adj a húsgombóc masszájához 1 teáskanál szárított oregánót, valamint egy citrom reszelt héját és kifacsart levét.
- Keverhetsz a masszába 1,5 teáskanál olasz fűszerkeveréket és 1/4 csésze reszelt parmezánt.
- Adhatsz hozzá 1 csésze reszelt cheddar sajtot is, hogy még ízletesebb legyen.


