Ha eddig azt gondoltad, hogy lekvárt csak idénygyümölcsökből lehet készíteni, akkor eljött az ideje, hogy megismerkedj a bacon lekvárral, ami egy édes és sós ízvilágot kínál, és tökéletes kiegészítője lehet különféle ételeknek. Csodásan illik például sajtokhoz és tényleg szinte mindenhez. Nagyon könnyen elkészítheted otthon, mutatjuk, hogyan.

Forrás: Shutterstock/Axel Mel
Hogyan készül a baconlekvár?
Hozzávalók
45 dkg bacon, 2,5 cm-es darabokra vágva
1 fej hagyma, finomra vágva
4 salotta, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
12,5 dkg barna cukor
6 cl juharszirup
8 cl almaecet
1 teáskanál chili por
A recept fő hozzávalója természetesen a bacon szalonna: A bacont érdemes 2,5 cm-es darabokra felvágni, mielőtt elkezdenéd sütni, így gyorsabban átsül.
Hagyma és salotta: Nyugodtan használhatsz bármilyen hagymát, ami éppen kéznél van. A hagymát és a salottát nagyon finomra kell összevágni, hogy gyorsan megpuhuljanak és karamellizálódjanak a serpenyőben.
Fokhagyma: A fokhagyma mindent jobbá tesz. A fokhagymát csak akkor add hozzá a bacon lekvárhoz, miután a hagymák és salották már karamellizálódtak, hogy ne égjenek meg.
Barna cukor és juharszirup: A barna cukor és a juharszirup biztosítja azt a szükséges édességet, amely kontrasztot ad a füstös bacon ízének.
Almaecet: Az almaecet egy kis savanyúságot ad ehhez a bacon lekvárhoz. Az ecet típusát nyugodtan változtathatod; ha fehérborecetet, balzsamecetet, fehér balzsamecetet vagy sherryecetet választasz, ügyelj arra, hogy az édességet megfelelően állítsd be.
Chili por: Egy kis chili por pikantériát ad, ami megakadályozza, hogy a bacon lekvár túl édes legyen. Ha szereted a csípősebb ízeket, nyugodtan adhatsz hozzá többet, de akár el is hagyhatod.
Baconlekvár készítése
- Miután a bacont 2,5 cm-es darabokra vágtad, tedd egy közepes méretű lábasba, és közepes lángon kezdd el sütni. Addig süsd, amíg ropogós nem lesz, de ne vidd túlzásba. A túlságosan megpirult bacon égett, keserű ízűvé teheti a lekvárt. Amikor elkészült, tedd a bacont egy papírtörlővel bélelt tányérra.
- Csökkentsd a hőmérsékletet közepes alacsonyra, és tedd a felaprított hagymát és a salottát abba a serpenyőbe, amiben a bacont sütötted. Ne töröld ki a serpenyőt! A hagymák és a salották a bacon zsírjában való főzése kulcsfontosságú a fenséges bacon lekvár ízéhez. Folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg a hagyma karamellizálódik ez körülbelül 15 percet vesz igénybe.
- Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, a barna cukrot, a juharszirupot, az ecetet, a chili port és a sült bacont. Főzd addig, amíg a keverék fel nem forr, majd vedd alacsonyra a hőfokot. Főzd addig tovább, amíg a keverék sűrű, ízletes lekvár állagú nem lesz, körülbelül 7-10 percig.
- Miután a keverék lekvár állagúra sűrűsödött, kapcsold le a hőt, és hagyd kihűlni. Ha már kihűlt, tedd át egy steril és jól záródó üvegbe. Innentől kezdve tálalhatod, ahogy csak szeretnéd! Klasszikus választás, ha hamburgerre vagy sajttálra teszed.
A baconlekvár tárolása
Hagyd teljesen kihűlni a lekvárt a főzés után, majd tedd át egy üvegbe, és tárold a hűtőben. Bár a bacon zsír hozzájárulhat a lekvár eltarthatóságához, érdemes 5-7 napon belül fogyaszd el. Ne tévesszen meg a név. Bár lekvárnak nevezzük, a savas élelmiszerek konzerválása rendkívül kockázatos, és kerülendő. Annyira finom, hogy amúgy sem fogod tudni sokáig eltartani. Ha szereted melegen, csak a lekvár egy részét melegítsd újra egyszer, miután elkészült.
Ezek is érdekelhetnek:


