Ezekkel a likőrökkel dobd fel forralt bort, és olyan finom lesz, mint még soha

tél likőr forralt bor
A téli időszak beköszöntével előtérbe kerülnek az olyan meleg italok is, mint a forrócsoki, a tea és a forralt bor. Utóbbit, a forralt bort számos ízesítésővel és fűszerrel feldobhatjuk. Ezúttal néhány olyan likőrt mutatunk, amitől mindennél finomabb lesz ez a mennyei téli ital.

Számos forraltbor-recept létezik a világon, mindenki egy kicsit másképp készíti el ezt a fenséges téli italt. A különbözű fűszerek és hozzáadott alapanyagok mind-mind más jelleget kölcsönöznek a forralt bornak. Ezúttal néhány likőrt hoztunk, amelyek mindennél jobban passzolnak egy téli hűvös estén a forralt borhoz. 

Forralt bor narancshéjjal egy pohárban.
A forralt bor az egyik legnépszerűbb téli ital. 
Forrás:  Getty Images

Ezeket a likőröket add a forralt borhoz, hogy mindennél finomabb legyen

Télen mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül le lehet gurítani egy-két bögre forralt bort, főként decemberben, amikor az ünnepi hangulat a tetőfokára hág. A bor fajtája és íze alapvetően befolyásolja az ízvilágot, ezért nem mindegy, hogy miből készül a téli ital. Válassz egy megfizethető, de jó minőségű bort: ma már nem számít tabunak fehérből sem készíteni, de a klasszikus forralt bor vörös borból készül. Fontos, hogy ne csak egyszerűen felmelegítsük a bort fűszerekkel, mert akkor csak átlagos lesz az íze. Íme néhány titkos likőr, amivel feldobhatod a forralt bort, hogy az valóban különleges legyen!

  • Narancslikőr

A klasszikus forralt bor receptje fahéjjal és szegfűszeggel dolgozik, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kísérletezni. A narancslikőr például üde, citrusos ízilágot kölcsönöz a forralt bornak, frissítő, gyümölcsös ízt adva hozzá. Kiválóan kiemeli a vörösbor gyümölcsös jegyeit, és jól harmonizál a hagyományos forralt boros fűszerekkel, mint a fahéj, valamint a szegfűszeg. Az édes, narancsos likőr jó választás lehet, ha egy bekuckózos estén valami lágyabb élményre vágysz. Fontos, hogy a narancslikőrt egyszerre forraljuk fel a borral!

  • Kávélikőr

A kávélikőr enyhén kesernyés, pörkölt jegyeket kölcsönöz majd a forralt bornak, ha ezt adod hozzá. Ez a likőr is különösen jól harmonizál a fahéjjal, szegfűszeggel, sőt a narancshéjjal is, ezzel növelve a forralt bor hagyományos és karakteres ízeit. Emellett a benne lévő alkohol kissé erősíti a melegítő hatást, így a hideg téli estékre ideális ital.

Így add hozzá a likőrt a forralt borhoz:

A likőrt a forralt borhoz a bor melegítése után, a tűzről levéve érdemes hozzáadni. Ez segít megőrizni az alkohol és az aromák frissességét, és elkerülni, hogy túlságosan felmelegedjen az ital. 

  • Brandy

A brandy, bár nem a leghétköznapibb összetevő, olyan mélységet és tartalmas, édes ízt kölcsönöz az italnak, amire egyik másik hozzávaló sem képes. Öntsük a bort és a brandyt egy fazékba, majd adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat, a kardamomot, a cukrot és reszeljük bele a narancshéjat. Forraljuk fel, és körülbelül 45 percig főzzük. 

 

Ezek is érdekelhetnek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.