Számos forraltbor-recept létezik a világon, mindenki egy kicsit másképp készíti el ezt a fenséges téli italt. A különbözű fűszerek és hozzáadott alapanyagok mind-mind más jelleget kölcsönöznek a forralt bornak. Ezúttal néhány likőrt hoztunk, amelyek mindennél jobban passzolnak egy téli hűvös estén a forralt borhoz.

Forrás: Getty Images
Ezeket a likőröket add a forralt borhoz, hogy mindennél finomabb legyen
Télen mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül le lehet gurítani egy-két bögre forralt bort, főként decemberben, amikor az ünnepi hangulat a tetőfokára hág. A bor fajtája és íze alapvetően befolyásolja az ízvilágot, ezért nem mindegy, hogy miből készül a téli ital. Válassz egy megfizethető, de jó minőségű bort: ma már nem számít tabunak fehérből sem készíteni, de a klasszikus forralt bor vörös borból készül. Fontos, hogy ne csak egyszerűen felmelegítsük a bort fűszerekkel, mert akkor csak átlagos lesz az íze. Íme néhány titkos likőr, amivel feldobhatod a forralt bort, hogy az valóban különleges legyen!
- Narancslikőr
A klasszikus forralt bor receptje fahéjjal és szegfűszeggel dolgozik, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kísérletezni. A narancslikőr például üde, citrusos ízilágot kölcsönöz a forralt bornak, frissítő, gyümölcsös ízt adva hozzá. Kiválóan kiemeli a vörösbor gyümölcsös jegyeit, és jól harmonizál a hagyományos forralt boros fűszerekkel, mint a fahéj, valamint a szegfűszeg. Az édes, narancsos likőr jó választás lehet, ha egy bekuckózos estén valami lágyabb élményre vágysz. Fontos, hogy a narancslikőrt egyszerre forraljuk fel a borral!
- Kávélikőr
A kávélikőr enyhén kesernyés, pörkölt jegyeket kölcsönöz majd a forralt bornak, ha ezt adod hozzá. Ez a likőr is különösen jól harmonizál a fahéjjal, szegfűszeggel, sőt a narancshéjjal is, ezzel növelve a forralt bor hagyományos és karakteres ízeit. Emellett a benne lévő alkohol kissé erősíti a melegítő hatást, így a hideg téli estékre ideális ital.
Így add hozzá a likőrt a forralt borhoz:
A likőrt a forralt borhoz a bor melegítése után, a tűzről levéve érdemes hozzáadni. Ez segít megőrizni az alkohol és az aromák frissességét, és elkerülni, hogy túlságosan felmelegedjen az ital.
- Brandy
A brandy, bár nem a leghétköznapibb összetevő, olyan mélységet és tartalmas, édes ízt kölcsönöz az italnak, amire egyik másik hozzávaló sem képes. Öntsük a bort és a brandyt egy fazékba, majd adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat, a kardamomot, a cukrot és reszeljük bele a narancshéjat. Forraljuk fel, és körülbelül 45 percig főzzük.
Ezek is érdekelhetnek:


