Karácsonykor a legtöbben valami különlegeset szeretnénk az asztalra tenni, ami nemcsak finom, hanem lélekmelengető is. Ez a gyömbéres sárgarépakrém-leves recept pontosan ilyen: könnyed, mégis tartalmas, és a színe is a meghitt ünnepi hangulatot idézi. A gyömbér frissessége és a sárgarépa természetes édessége különleges harmóniát alkot, amely felidézi a régi idők karácsonyait, amikor a házi leves illata töltötte be a konyhát. A sajtos pirítós pedig igazi koronája ennek a melengető fogásnak.

Forrás: Shutterstock
Gyömbéres sárgarépakrém-leves sajtos pirítóssal
A gyömbér és a sárgarépa párosa nemcsak ízben harmonizál, hanem egészség szempontjából is igazi nyerő kombináció. A gyömbér serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és természetes gyulladáscsökkentő, míg a sárgarépa magas béta-karotin-tartalmával védi a látást és támogatja a bőr egészségét. Egy tányér ebből a sárgarépakrém-levesből igazi vitaminbomba a hűvös napokra.
Hozzávalók (4 személyre):
1 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
1 vöröshagyma
2 cm friss gyömbér
600 g sárgarépa
200 g burgonya
1 l zöldségleves-alaplé (vagy víz)
só, bors, szerecsendió
200 ml cukrozatlan habtejszín
1 púpozott tk. étkezési keményítő
A pirítóshoz:
8 toastszelet
20 g parmezánforgács
20 g edami sajt
1. Az olívaolajat a vajjal hevítsük fel egy nagyobb lábasban. Dobjuk rá a héjától megtisztított, finomra szelt vöröshagymát, és pároljuk pár percig a reszelt gyömbérrel. Kevergessük pár percig, amíg ki nem adja az illatát.
2. A sárgarépát és a burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk kisebb kockákra. Adjuk a vöröshagymás alaphoz, gondosan forgassuk össze vele. Ezután öntsük fel az alaplével, amit helyettesíthetünk vízzel is. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhultak.
3. Botmixerrel pürésítsük az edény tartalmát. Szedjünk ki a levesből 1 merőkanálnyit, és keverjük simára a tejszínnel. A keményítőt egy kevés vízben keverjük el, majd adjuk a tejszínhez, az egészet csorgassuk vissza az edénybe. Kevergetve sűrítsük be, és ha kell, ízesítsünk utána.
4. A kenyerekből szaggassunk ki kicsi csillagokat, és tegyük ezeket sütőlemezre. Szórjuk meg a parmezánforgáccsal és a reszelt edami sajttal. Toljuk a sütőbe, és grillfokozaton, 180 fokon süssük addig, amíg a sajtok meg nem olvadnak. Tálaljuk a forró levest a pirítósokkal díszítve.
Ez a leves nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is a téli hónapokra. A gyömbér és a sárgarépa párosa felpezsdíti a testet és a lelket egyaránt, a sajtos pirítós pedig mennyei kísérője minden ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Kiváló választás, ha valami egyszerűen elkészíthető, mégis különleges karácsonyi előételt keresel.
Ha további karácsonyi recepteket olvasnál, ezek a cikkek is érdekelhetnek:


