Melengető ünnepi finomság: gyömbéres sárgarépakrém-leves sajtos pirítóssal

recept karácsony karácsonyi menü
Ez a recept egyszerre melengető és ünnepi – igazi téli kedvenc, ami a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. A gyömbéres sárgarépakrém-leves selymes állaga, friss gyömbérrel megbolondított pikáns íze és a sajtos pirítós tökéletes harmóniát alkotnak.

Karácsonykor a legtöbben valami különlegeset szeretnénk az asztalra tenni, ami nemcsak finom, hanem lélekmelengető is. Ez a gyömbéres sárgarépakrém-leves recept pontosan ilyen: könnyed, mégis tartalmas, és a színe is a meghitt ünnepi hangulatot idézi. A gyömbér frissessége és a sárgarépa természetes édessége különleges harmóniát alkot, amely felidézi a régi idők karácsonyait, amikor a házi leves illata töltötte be a konyhát. A sajtos pirítós pedig igazi koronája ennek a melengető fogásnak.

gyömbéres sárgarépakrém-leves tányérban
Különlegességre vágysz karácsonykor? Készítsd el ezt a gyömbéres sárgarépakrém-levest!
Forrás: Shutterstock

Gyömbéres sárgarépakrém-leves sajtos pirítóssal

A gyömbér és a sárgarépa párosa nemcsak ízben harmonizál, hanem egészség szempontjából is igazi nyerő kombináció. A gyömbér serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és természetes gyulladáscsökkentő, míg a sárgarépa magas béta-karotin-tartalmával védi a látást és támogatja a bőr egészségét. Egy tányér ebből a sárgarépakrém-levesből igazi vitaminbomba a hűvös napokra.

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek. olívaolaj 

1 ek. vaj 

1 vöröshagyma 

2 cm friss gyömbér 

600 g sárgarépa

 200 g burgonya 

1 l zöldségleves-alaplé (vagy víz) 

só, bors, szerecsendió

200 ml cukrozatlan habtejszín 

1 púpozott tk. étkezési keményítő

A pirítóshoz:

8 toastszelet 

20 g parmezánforgács 

20 g edami sajt

1. Az olívaolajat a vajjal hevítsük fel egy nagyobb lábasban. Dobjuk rá a héjától megtisztított, finomra szelt vöröshagymát, és pároljuk pár percig a reszelt gyömbérrel. Kevergessük pár percig, amíg ki nem adja az illatát.

2. A sárgarépát és a burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk kisebb kockákra. Adjuk a vöröshagymás alaphoz, gondosan forgassuk össze vele. Ezután öntsük fel az alaplével, amit helyettesíthetünk vízzel is. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhultak.

3. Botmixerrel pürésítsük az edény tartalmát. Szedjünk ki a levesből 1 merőkanálnyit, és keverjük simára a tejszínnel. A keményítőt egy kevés vízben keverjük el, majd adjuk a tejszínhez, az egészet csorgassuk vissza az edénybe. Kevergetve sűrítsük be, és ha kell, ízesítsünk utána.

4. A kenyerekből szaggassunk ki kicsi csillagokat, és tegyük ezeket sütőlemezre. Szórjuk meg a parmezánforgáccsal és a reszelt edami sajttal. Toljuk a sütőbe, és grillfokozaton, 180 fokon süssük addig, amíg a sajtok meg nem olvadnak. Tálaljuk a forró levest a pirítósokkal díszítve.

Ez a leves nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is a téli hónapokra. A gyömbér és a sárgarépa párosa felpezsdíti a testet és a lelket egyaránt, a sajtos pirítós pedig mennyei kísérője minden ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Kiváló választás, ha valami egyszerűen elkészíthető, mégis különleges karácsonyi előételt keresel.

Ha további karácsonyi recepteket olvasnál, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.