Különleges káposztás bejgli: a nagyi titkos receptje újragondolva

MW/Vidék íze -
sütemény bejgli recept karácsony 2025 káposztás
Sütinél maradnál, de kipróbálnál valami szokatlant? A káposztás bejgli egyszerre retró, különleges és meglepően finom.

Az édes káposztás bejgli pont az a sütemény, amitől a család először furcsán néz, aztán egy szelet után azonnal megkérdezik: „Mikor sütsz ebből legközelebb?”. A klasszikus diós és mákos rúd mellett ez egy igazi különlegesség, ami sós töltelékkel, tésztával és meglepően harmonikus ízekkel hódít. Ha szeretnél valami mást is az ünnepi asztalra tenni, ez a bejgli tökéletes választás.

A káposztás bejgli egy valódi különlegesség, ha a megszokott ünnepi finomságok mellé valami szokatlan, de finom süteményt szeretnél készíteni.
A káposztás bejgli kevésbé elterjedt, de annál különlegesebb, főleg vidéken vagy a nagymamák receptjei között maradt fenn.
Forrás: Shutterstock

A káposztás bejgli receptje lépésről lépésre

A káposztás bejgli sütésénél a legfontosabb a töltelék állaga: legyen szaftos, de ne túl nedves, különben a tészta megrepedhet. A „márványos” felülethez érdemes betartani a klasszikus kétlépcsős kenést: először tojássárgája, szikkadás után tojásfehérje. Így kapja meg azt a jellegzetes, ünnepi bejglifényt, amit mindenki felismer. A tészta lehet kelt vagy omlós – mindkettő működik, attól függ, porhanyósabb vagy puhább eredményt szeretnél.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 200 g vaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 100 ml tej

A töltelékhez és a kenéshez:

  • 200 g füstölt szalonna
  • 300 g fejes káposzta (tisztított súly)
  • 200 g savanyú káposzta
  • só, őrölt fekete bors
  • ½–1 kávéskanál őrölt köménymag
  • kb. 60 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 1–2 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges)

Elkészítése

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pihenni legalább 1 órára.

2. Közben a töltelékhez a füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra. A megtisztított fejes káposztát vágjuk egészen vékony csíkokra, a savanyú káposztát csepegtessük le, majd szintén aprítsuk fel. Egy serpenyőben, alacsony lángon olvasszuk zsírjára a szalonnát. Szedőkanállal vegyük ki, tegyük félre. Szórjuk a serpenyőbe a kétféle káposztát, ízesítsük sóval, borssal és köménymaggal, pirítsuk át, majd kevés víz hozzáadásával dinszteljük puhára, ezután keverjük hozzá a szalonnakockákat, és tegyük félre hűlni.

3. Miután legalább langyosra hűlt, keverjük bele a tejfölt és az egyik tojást. Ha túl nedvesnek érezzük, adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

4. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár milliméter vékony téglalappá (kb. 35 × 25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

5. A másik tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

6. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40–45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.

Tipp: Ha nagyon sósnak érezzük a savanyú káposztát, felhasználás előtt átöblíthetjük hideg vízzel.

Minden, amit a bejgliről tudni akarsz – A klasszikusoktól a káposztásig

Az ünnepi készülődésben mindig előkerül a nagy kérdés: hogyan lesz igazán finom a bejgli? Hiszen nincs igazi karácsony egy finom bejgli nélkül, akár diós, akár mákos kerül az asztalra. Sőt, ma már rengeteg új változat is létezik – a nagymama tökéletes bejgli receptjét bárki össze tudja dobni otthon. Azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik érzékenyek valamire: a mindenmentes bejgli, ha diétázol, ugyanolyan finom tud lenni, mint a klasszikus. Csak egy jó bejglirecept kell hozzá, és máris össze tudsz hozni egy tökéletes, repedésmentes ünnepi bejglit.

Ha pedig kipróbálnál valami igazán különlegeset, ezzel a káposztás bejglivel, a sós bejglik elfeledett kedvencével nagy sikert arathatsz. Retró, egyedi és meglepően csalogató, ráadásul igazi magyar különlegesség. A jól fűszerezett töltelék, a gondosan előkészített tészta és a márványosra sült teteje együtt adják meg azt a hangulatot, amitől biztos helye lesz a karácsonyi menüben.

További receptekért kattints:

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.