Nem csak a rémálmokban létezik: húsevő baktérium miatt kellett amputálni egy fiatal lány több testré

immunrendszer betegség húsevő baktérium amputáció fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsevő baktériumok sajnos nem csak rémregényekben léteznek. Valójában ugyan nem esznek húst, de a legtöbb esetben amputálás a vége a velük való találkozásnak. Egy fiatal nő ezt nem tudta elkerülni, viszont egy kiváló magyar atlétánk igen.

Egy reggel arra ébred, hogy nincs lába

A 24 éves amerikai nőt, Aimee Copelandet egy ritka húsevő baktérium okozta fertőzés miatt kezelnek kórházban. A rohamosan szaporodó baktérium olyan károkat okozott, hogy az orvosok többször is csonkolni voltak kénytelenek Aimee testét. A kórokozó egy drótkötélpályás lesiklás során szerzett sérülésen keresztül juthatott be a szervezetébe, mikor a seb beleért egy folyó vizébe. Hiába került kórházba, az agresszív baktériumfertőzés miatt Aimee már elveszítette egyik lábát, kezein az ujjait, és a hasa bizonyos része is elhalt. A gyógyszeres terápia egyik mellékhatása, hogy Amiee nem is emlékszik arra, mi történt vele, így minden nap meg kell birkóznia betegsége és elvesztett végtagja tudatával - bár az is elképzelhető, hogy később egyáltalán nem emlékszik majd az egész tortúrára. Ötből egy ember biztosan belehal ebbe az igen ritka fertőzésbe, így Aimee túlélését valóságos csodaként fogadja a család és az orvosok is.

Forrás: aimeecopeland.com
Forrás: aimeecopeland.com

Aimee (jobbra) és családja

Kiss Dániel magyar gátfutó is megküzdött a húsevő baktériumokkal

Az Eb-bronzérmes magyar atléta egy lábműtétet követően kapta meg a fertőzést a kórházban. A lábközépcsontjába ültettek be egy lemezt, és a felépülése egy darabig jól haladt. Ám az edzéseken egy idő után iszonyú fájdalmat érzett, a vizsgálatokon pedig kiderült, hogy eltört a lemez, és ki kell cserélni. Az újabb műtét után azonban Dánielnek a felépülés helyett húsevő baktériumokkal kellett szembenéznie. A steril kórházi környezet ellenére mégis bejutott a baktérium a seben keresztül, s mivel hihetetlen gyorsan képes szinte "felfalni" a seb környékét, az amputálás veszélyével fenyegetette a sportolót. Ráadásul hiába kapott azonnal antibiotikumos kezelést, a baktérium mutálódott, és úgy tűnt, nem lehet megállítani, de végül az orvosok megtalálták a hatékony gyógyszert. Dániel a húsevő baktérium fertőzésen sikeresen túljutott, és a kezdeti sokk és kétségbeesés után ma már jobban van, és bizakodva várja a teljes gyógyulást.

A húsevő baktérium, ami nem is eszik húst

A rettegett húsevő baktérium nem valamiféle egzotikus, ritka baktériumfajta, az emberek egyharmada például tudta nélkül hordozója. Ugyan ez a bacilus - az A-típusú sztreptokokkusz - egészen közönséges baktérium, általában torokfájást okoz, de ez felelős a skarlátért is. Nemcsak sebbe jutva okozhat gondokat, kezeletlen fertőzése reumás lázat és súlyos szívgondokat is okoz. Mivel bárki szervezetében ott lehet, még kutatják annak magyarázatát, hogy egyes emberek miért ússzák meg egy torokfájással, míg mások majdhogynem belehalnak a fertőzés okozta betegségbe - a szakemberek ezt genetikai különbségekkel magyarázzák.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



A gond igazán akkor van a sokszor ártalmatlan sztreptokokkusszal és kedves társával, a sztafilokokkusszal, ha akár egy kis seben keresztül a véráramba vagy bőr alatti szövetekbe kerül. Ott ugyanis hihetetlen gyorsasággal szaporodásnak indul, és roncsolni kezdi a szöveteket. A bőr, az izmok, inak és erek elhalását nem úgy okozzák, hogy kvázi megeszik azok sejtjeit, hanem ezért a baktériumok által kiválasztott méreganyagok és az immunrendszer rájuk adott intenzív válasza felelős. Az életet is veszélyeztetheti a fertőzés, mivel az említett méreganyagok toxikus sokkba kergethetik a szervezetet.

Forrás: aimeecopeland.com
Forrás: aimeecopeland.com

Az azonnali orvosi kezelés megmentheti a beteget

A fertőzéshez bármilyen pici seb is elég, és a legyengült immunrendszer vagy az eleve sebes bőr nagyobb kockázatot jelent. A tünetek először a gyulladással jelentkeznek, az érintett terület megduzzad, fáj, bepirosodik, esetleg hólyagos is lesz. Sajnos a baktérium a mélyben dolgozik, így mire a bőr felszínén megjelennek a lilás elszíneződések és a véres hólyagok, már a bőr alatti szövetekben igen nagy mértékű a roncsolódás. Ha egy átlagos, vagy műtéti seb, vagy rovarcsípés aránytalanul nagy fájdalommal jár, a beteg igen levert, hányingere, hasmenése, esetleg magas láza van, akkor érdemes gyanakodni húsevő baktérium okozta fertőzésre. A betegséggel azonnal orvoshoz kell fordulni, mert az időben elkezdett kezelés még időben megmentheti az adott testrészt a levágástól. Az intenzív antibiotikumos kezelés és a seb radikális tisztítása az egyedüli út a gyógyuláshoz. Ha a fertőzés nagyon elterjedt már, akkor a beteg élete megmentésének érdekében amputálni kell az elhalt testtájat - ez történt Aimee esetében is.

Szerencsére a húsevő baktérium okozta fertőzés elég ritka betegség, de azért mindenki jól teszi, ha a megelőzés érdekében figyel bőre épségére és tisztaságára, illetve sebei megfelelő ellátására.

Izgalmas időutazás: így nézett ki a Vidámpark régen. Kattints a galériáért!



Feleségről álmodozik az óriásfejű fiú (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-nem-talalnak-gyogymodot-a-pakisztani-oriasfeju-fiu-betegsegere.htmlZoltán Erika: "Azt a luxust nem engedhetem meg, hogy nem érek rá"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120604-termeszetes-gyogymodokkal-dieval-tartja-magat-formaban-zoltan-erika.html7 jel, amikor azonnal menj vérvételre!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120530-7-jel-amikor-azonnal-menj-vervetelre.htmlNem rémhír: így vezet a túlsúly rákhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120530-nem-remhir-igy-vezet-a-tulsuly-rakhoz.htmlArcbőrét is le kellett húzni egy brit férfi agydaganatának eltávolításáhozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-az-agydaganat-nem-jelent-halalos-iteletet-akar-meg-negy.htmlA nők nem akarják a szexet, kivéve ha... (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120530-a-nok-nem-akarjak-a-szexet-kiveve-ha.htmlVeca és Regina blog: Első nap a strandonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20120601-veca-es-regina-blog-elso-nap-a-strandon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.