Te is a macskáddal alszol? Házikedvencektől elkapható veszélyes betegségek

veszettség betegség kutya szalmonella kisállatok Lyme-kór toxoplazmózis házikedvenc macska harapás Nyúl férgek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már háziállatainkat nem csupán a hasznukért tartjuk, legtöbbjük igazi házikedvenccé vált, beengedjük őket a lakásba, sőt gyakran az ágyunkba is, nem mindig tudva, mit is vállalunk fel ezzel. Ugyanis ha nem vigyázunk, súlyos betegségeket is kaphatunk tőlük.

Sajnos előfordulhat, hogy a háziállatainkon megjelenő fertőzések ránk is átterjednek, ha szoros kapcsolatot ápolunk kedvencünkkel. Főleg kijáró állatok esetében kell óvatosnak lennünk, nem tudhatjuk, kutyánk vagy macskánk merre és mekkora koszban kószál, és milyen más állatokkal érintkezik.

Istockphoto
Istockphoto

Kutya, macska


Lyme-kór, agyhártyagyulladás

Lyme-kórt

Bélrendszerben élő férgek



Galandféreg



Orsógiliszta



Orsóféreg

orsóféreg

Cérnagiliszta



Toxoplazmózis

toxoplazmózis,



Istockphoto
Istockphoto


Campylobacter-fertőzés



Macskakarmolási betegség



Macskaharapás



Veszettség



Kisállatok




LCM



Nyúlláz



Istockphoto
Istockphoto


Hüllők, madarak




Szalmonella

A legtöbb hüllő bőrén és emésztőrendszerén hordoz egy szalmonella nevű baktériumot. A beteg állat megérintésével vagy ketrece tisztításával is elkaphatjuk a bajt, hasmenést, lázat, gyomorgörcsöt okoz.

Cryptococcosis

Kedvenc madarunktól is kaphatunk fertőzést, például cryptococcosist, mely egy gombás megbetegedés, és súlyos esetben akár agyvelő- vagy tüdőgyulladást is okozhat. Másik gyakori betegség a papagájkór, melyet fertőzött ürüléktől szerezhetünk be, köhögéssel és lázzal jár, de antibiotikummal gyógyítható fertőzés.



Mit tehetünk a megbetegedések ellen?


Az egyik legfontosabb teendőnk a háziállat megfigyelése, bármilyen betegségre utaló jel esetén vigyük orvoshoz. Az állatorvostól rendszeresen kérjünk féregtelenítő tablettát a kutyának és a macskának is, ezenkívül oltassuk be állatainkat veszettség ellen. A bolhairtásra különösen figyeljünk oda, nyakörv vagy cseppek segítségével távol tarthatók. Nagyon fontos, hogy simogatásuk, almuk takarítása után azonnal mossunk kezet szappannal, és erre szoktassuk rá a kisgyerekeket is. Ne engedjük, hogy kedvencünk a vécéből igyon, és ne osszuk meg vele ételünket sem. Az állatok puszilgatása is kerülendő.

Ezen óvintézkedések betartásával nyugodtan, fertőzések nélkül élvezhetjük kedvenceink társaságát.

Fessler Emma

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Szétmarcangolta gazdája nagylábujját - így mentette meg az életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110117-szetmarcangolta-gazdaja-nagylabujjat-es-ezzel-megmentette-az-eletet.htmlAgorafóbiás kutya mentette meg cukorbeteg gazdája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101201-agorafobias-kutya-mentette-meg-cukorbeteg-gazdaja-eletet.htmlChristy Turlington: "Belehaltam volna a szülésbe, ha nem lennék gazdag modell"http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101124-christy-turlington-belehaltam-volna-a-szulesbe-ha-nem-lennek-gazdag.htmlZsenik betegsége: a diszlexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110127-zsenik-betegsege-a-diszlexia.htmlSzékletátültetéssel gyógyítható egy halált is okozó betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-szekletatultetessel-gyogyithato-egy-sulyos-betegseg.html14 betegség, amit a szemed elárul róladhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101125-14-betegseg-amit-a-szemed-elarul-rolad.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.