a nap cikke stresszold magnézium csokoládé feszültség stressz alkohol ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha feszültek vagyunk, akkor a legtöbben csokival, illetve alkohollal vigasztaljuk magunkat. Jó tudni, hogy ezeken kívül is léteznek olyan enni- és innivalók, melyek segíthetnek a feszültebb időszakokban.

Magnézium és vércukorszint

Ha sokszor érzed magad feszültnek, akkor először is az étrendedet kell átnézned: ha nem eszel megfelelő rendszerességgel, akkor a vércukorszinted a kelleténél jobban lesüllyedhet, így máris rosszul érzed magad addig, míg nem ettél legalább egy müzliszeletet. Ugyanez igaz a magnéziumban szegény táplálkozásra is: így ősszel ezért különösen fontos a csonthéjas gyümölcsök fogyasztása, hiszen hatékonyan pótolhatod a stressz miatt lemerülő magnézium-raktáradat.

Fagyi és csoki

A két jolly joker, ami minden filmben visszaköszön, melyben akár csak egyetlen bánatos nő is szerepel. Ez természetesen nem véletlen, hiszen ezek a finomságok valóban segítenek jobban érezni magunkat. A csoki - főleg a magas kakaótartalmú - olyan örömhormonokat szabadít fel, melyek megnyugtatnak, így mértékkel nyugodtan fogyaszthatod. A fagyi esetében már csak a finom ízek és az örömhozó cukor dominál, illetve önmagunk kényeztetése, de ez is megnyugtathat.

Thinkstock
Thinkstock

Telítetlen zsírsavakban és folsavban gazdag ételek

A telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsav jó karban tartja az idegrendszert, segíti a hangulatjavító hormonok termelődését, így feszültebb időszakban mindenképp ajánlott sok mélytengeri halat fogyasztanod - vagy más, telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint az avokádó vagy az olajos magvak. A folsavat sem csak a terhes nőknek lenne szükséges szedniük, hiánya labilissá, depresszióssá, szorongóvá tehet a feszültebb időszakokban. Folsavban gazdag ételekkel viszont megelőzheted a hangulatingadozásokat. Egyél sok májat, spenótot, karalábét, karfiolt, spárgát, brokkolit, gyümölcsöket.

Méz és magok

Ha ellenállhatatlan vágyat érzel valami édes íz után, akkor találhatsz jobb alternatívát a fehér cukornál és a szokásos nassolnivalóknál. A hársfaméz például kiváló, és hihetetlenül aromás hangulatjavító, már néhány kiskanálnyi is segíthet ellazulni. Segít helyreállítani lecsökkent vércukorszinted, a hársfavirág gyógyító, feszültségcsökkentő hatása pedig egyértelműen érződik fogyasztásakor. Az olajos magvak is egészségesebb alternatívát kínálhatnak a stresszoldó édességevés helyett, hiszen a bennük rejlő vitaminok, ásványi anyagok, a már említett telítetlen zsírsavak és magnézium segítenek az egyensúly megtalálásában.

Thinkstock
Thinkstock

Meleg italok

Egy finom mézes zöld tea vagy egy bögre forró csoki akár órákra képes megnyugtatni. Ha érzed, hogy majd' szétrobbansz a feszültségtől, akkor szakíts rá tíz percet, hogy nyugodtan megfőzd az innivalót, és gondolataidba merülve végigkortyolhasd: kicsit kiszakadsz az ördögi stresszkörből, miközben a meleg lazító hatását élvezed. Ha bírod a tejet, akkor egy pohárnyi mézes vagy csokis tej is segíthet.

Amiket kerülj

Sokan feszültség hatására megállíthatatlanul enni kezdenek, ezzel próbálva egy kis örömet és elégedettséget az életükbe csempészni. Ha hajlamos vagy a hízásra, akkor ez meglehetősen rossz megoldás, de egészséges testsúllyal is gondokat okozhat a gyomor túlterhelése: ha a feszült nap végén még fél éjszaka rosszul is vagy az emésztésed miatt, akkor érdemes mérlegelni, megérte-e kienni a hűtő tartalmát. Az alkohol túlzásba vitele is ártalmas lehet, hiszen megterheli a szervezetet, másnaposságot okoz, ráadásul rossz lelkiállapotban gyakran csak még depressziósabbá tesz ahelyett, hogy feldobna. Egy-egy pohárnyi bor vagy egy kupica rövidital még belefér, de ugyanúgy, ahogy az evésnél, ebben sem jó túlzásokba esni.

Van olyan állat, amelyik mindig mosolyog!http://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130828-hosszabba-teszik-az-eletet-a-stresszoldo-allatok.htmlHogyan kerül egy oroszlán a liftbe? - Stresszoldáshttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130916-oroszlanlegzes-doglott-csotany-technika-stresszoldo-jogapoz-es-jogalegzes.htmlPozitív stressz nélkül csak vegetálnánkhttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130916-a-pozitiv-es-a-negativ-stressz-kozti-kulonbseg.htmlHogyan legyek jó nő? Mennyei arcpakoláshttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130912-hogyan-legyek-jo-no-takacs-nora-stresszoldo-arcpakolast-keszit.htmlFélénk vagy dadog a kicsi? A stressz miatt lehethttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130911-a-stresszes-gyermek-tunetei-lelki-bekejenek-helyreallitasa.htmlNe becsüld le az ovisok problémáit!http://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130910-gyerekek-es-a-stressz-ne-becsuld-le-az-ovisok-problemait.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.