Katharine Hepburn Mel Gibson Jack Nicholson Leonardo DiCaprio Heath Ledger Kim Basinger Helen Hunt Meryl Streep Oscar 2011
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak órák kérdése, hogy végre megtudjuk, A közösségi háló vagy A király beszéde tarol 2011-ben, netán meglepetések várnak ránk az idei díjkiosztón? A nyertesek nyilvánosságra hozatala előtt tekintsük át az Oscar "legjeit": bukások és győzelmek a díjátadókon.

A legtöbbször díjazott alkotások

Eddig mindössze három alkalommal fordult elő, hogy 11 Oscarral jutalmazott egy filmet az Akadémia, ezek pedig a Ben Hur (1959), a Titanic (1997) és a Gyűrűk ura: A király visszatér (2003) voltak. Ez utóbbi volt az egyetlen mozi, mely minden jelölését díjra váltotta.


Az öt fő kategória - legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő - mindegyikét mindössze három film tudta csak elnyerni: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

A legjobb idegen nyelvű film díjára a legtöbb alkalommal Franciaország alkotásait jelölték - 36 alkalommal, a legtöbb díjat - 10-et - pedig Olaszország nyerte filmjeivel.

Persze nem minden film váltja be a hozzá fűzött reményeket. Tavaly például az Avatart - a hatalmas közönségsiker ellenére - alig jutalmazták: kilenc jelöléséből mindössze három technikai díjat kapott James Cameron filmje.

Oscarok történelmében női rendező tavaly kapott először díjat: 2010-ben Kathryn Bigelow A bombák földjén című művével került a kitüntetett rendezők közé.


Színészek, akiknek bejött az Oscar

A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt - ő négy alkalommal kapta meg az Oscart, ráadásul mindegyiket főszereplőként (Morning Glory - 1933, Találd ki, ki jön vacsorára - 1967, Az oroszlán télen - 1968, Az aranytó - 1981).

A férfiak között Jack Nicholson a legsikeresebb: neki három Oscar-díja is van. (Száll a kakukk fészkére - 1976, Becéző szavak - 1984, Lesz ez még így se - 1998). A legtöbb jelöléssel Meryl Streep büszkélkedhet: őt 15 alkalommal jelölte az Akadémia, melyből kettőt díjra is váltott (Kramer kontra Kramer - 1980, Sophie választása - 1982).


A legidősebb díjazott az Oscar-díj történelmében Jessica Tandy volt: a szobrocskát 82 éves korában vehette át a Miss Daisy sofőrje (1989) főszerepéért. Tatum O'Neal pedig mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Paper Moon (1973) című filmben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplő.

2009-ben a fiatalon meghalt ausztrál Heath Ledgert posztumusz Oscar-díjjal tüntették ki A sötét lovag című Batman-filmben nyújtott zseniális alakításáért. Peter Finch pedig 1976-ban kapott posztumusz díjat a Hálózat főszerepéért.


Akiket mellőzött a Filmakadémia

Mel Gibson remek rendező - A rettenthetetlen című filmjéért 1995-ben elnyerte a legjobb film és a legjobb rendezés díját, de mint színészt még sosem díjazták. Persze számtalan művészt mellőztek eddig is a prominens listáról, de mi lassan díjat adnánk Leonardo DiCapriónak, akit imádtunk már a Gilbert Grape-ben, majd később a Kapj el, ha tudsz és az Eredet című filmekben.


Akiknek nem hozott szerencsét Oscar

Azt hihetnénk, hogy az Oscar-díjas színészekért kapkodnak a rendezők. Sally Field csak évekkel a második díja után kapott néhány jelentősebb szerepet, de az utóbbi években nem is hallani róla. Kevin Costner a Farkasokkal táncoló 1990-es sikere után szinte egyáltalán nem talált hozzá illő filmet, csak B-kategóriás mozik főszerepeit kapta meg. Roberto Benigni 1999-ben nyerte el a díjat az Élet szép című film főszerepéért, de az utóbbi években teljesen eltűnt a palettáról. Helen Hunt és Kim Basinger sem jeleskednek mostanában - a színésznők az Oscar kézhezvétele óta kevés értékelhető filmben játszottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.