Meghosszabbítják a hőségriasztást az ország egyes részein. Szombaton az extrém szintet is meghaladó UV-B sugárzás várható. Péntekre virradóra is megdőlt a melegrekord. Közben a száraz idő miatt tűzgyújtási tilalmat vezettek be két megyében - tudósít az MTI.


Miután az OMSZ előrejelzése szerint a hétvégén az ország bizonyos részein továbbra is 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, Paller Judit országos tiszti főorvos Budapest és Pest megye, valamint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna, Somogy, Baranya és Csongrád megye területére szombat éjfélig meghosszabbítja a hétfő déltől elrendelt hőségriasztást.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Egy nő a kutyusát fürdeti Budapesten

Pénteken 33 és 37, szombaton 31 és 36 fok között alakul a maximumhőmérséklet. Vasárnap viszont nyugat felől hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, hétfőtől már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható - írja az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne legyünk a tűző napon, valamint védjük bőrünket a leégés ellen.

Közben az UV-B sugárzás is nagyon erős lesz. Szombaton a sugárzás maximuma a 8,1-es értéket is elérheti. Ez már a legmagasabb szintű, extrém kategóriát jelenti. Aki csak teheti, a strandokra menekül ezekben a napokban. A Life.hu összegyűjtötte, hol tudsz megmártózni.

Péntekre virradóra is megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerint "ismét a trópusi éghajlatra jellemző meleg éjszakánk volt". Most a 2012-ben Budapesten, Lágymányoson regisztrált országos minimumrekord dőlt meg több mint egy fokkal. Pénteken reggel ugyanis Tatán 24,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.    Emellett az országban többfelé alakult 20 fok felett a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

Közben a forró, száraz idő miatt nagy a tűzveszély, ezért két térségben tűzgyújtási tilalom van. A Győr-Moson-Sopron Megyei kormányhivatal erdészeti igazgatósága általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az azok határától számított 200 méteren belüli területre péntektől. Bács-Kiskun megyében ugyancsak péntektől van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Nem bírják a hőséget a villamossínekhttp://www.life.hu/legykepben/20130617-hetfo-deltol-pentek-ejfelig-masodfoku-hosegriasztast-rendelt-el-az-antsz.html Országszerte megdőltek a melegrekordokhttp://www.life.hu/legykepben/20130620-orszagszerte-megdoltek-szerdan-a-melegrekordok.html Sorra dőlnek meg a melegrekordokhttp://www.life.hu/legykepben/20130619-megdolt-budapesten-a-napi-melegrekord-junius-18an-vasarnapig-tart-a.html Cipőre emlékeznek a Szigetenhttp://www.life.hu/legykepben/20130620-cipo-emlekere-rendeznek-koncertet-a-sziget-fesztival-minusz-egyedik-napjan.html Munka nélkül marad a pofozkodó villamosvezetőhttp://www.life.hu/legykepben/20130620-kirugjak-a-villamosvezetot-aki-felpofozott-egy-angol-kismamat.html