Hujber Ferenc plágium botrány sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas botrányt kavart a Life.hu  Hujber Ferenccel készült hétfői interjúja, amelyben a színész elárulta, hogy diplomája semmis, mivel az érettségi bizonyítványát vásárolta, ráadásul a szakdolgozatát is másolta. A Színművészeti Egyetem már vizsgálja az ügyet, Hujber pedig egyátalán nem fél a retorzióktól.

Hujber Ferenc az interjúban Szily Nórának árulta el azt, hogy valójában a színművészeti diplomája érvénytelen, mert annak idején a felvételihez szükséges érettségi bizonyítványt úgy vásárolta. Ráadásul a diplomamunkáját sem ő maga írta, mégis ötösre diplomázott.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Nézegess további képeket itt!

Megkerestük a Színművészeti Egyetemet, ahol azt az információt kaptuk, hogy mivel egy 1999-es ügyről van szó, ezért időbe telik, mire előkeresik a kérdéses iratokat, azonban azt előrebocsátották, hogy már ügyvéddel egyeztetnek a történtekkel kapcsolatban. Bővebb információt keddre ígértek.

Hujbert szembesítettük azzal, hogy nyilatkozata kapcsán akár a diplomájától is megfoszthatják. Ő azonban meglehetősen vehemensen és meglepően reagált. "Vegyék el a diplomámat, boldogan visszaadom, sőt szeretném is ha visszavennék. Ha engem egy papír tesz színésszé, akkor meg is érdemlem a sorsom"- fakadt ki a színész, aki azt is kommentálta, hogy miért másolta diplomamunkáját. "Rettenetesen tohonya voltam abban az időben, ráadásul negyedik év végén kifejezetten ki akartam magam rúgatni az egyetemről, ahol borzasztóann rosszul éreztem magam. A szakdolgozatomat is lusta voltam megírni, inkább másoltam. De a mai napig meg tudnám védeni a "Szerepálmom, Lady Macbeth" című dolgozatot, sőt akár könyvet tudnék a témáról írni, ha szükséges"- tette hozzá Hujber.

Plágiumvádak

Az elmúlt években több plágiumbotrány is volt az országban.

Schmittnek ráment a doktorija, a jó hírneve és a hivatala

A legnagyobb vihart kavart ügy Schmitt Pál dolgozata volt, akit meg is fosztottak doktori címétől, miután kiderült, hogy lopott írást adott le. A botrány 2012 januárjában pattant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása. Az ügy kivizsgálására bizottság alakult, amely Schmittet ugyan nem marasztalta el, de úgy fogalmazott, hogy a disszertáció "nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul". Ezt követően március 29-én a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta Schmitt Pált a doktori címétől. Április 2-án a köztársasági elnök az ügy következményeképp lemondott hivataláról. Az ügy sokáig élénk érdeklődést keltett a közvéleményben, és ennek kapcsán megszületett az "elschmittelés" fogalma, ami beépült a köznyelvbe. A botrány teljes mértékben összetörte a Schmitt Pálról azelőtt kialakult képet. Az azelőtt egyik legnépszerűbb hazai politikusként számon tartott államférfi ázsiója alapvetően leromlott.


Gyurcsányt felmentette a bíróság

Gyurcsány Ferencet sem kerülte el a plágiumvád. Az egykori miniszterelnök egy rokona diplomamunkáját használta fel- az érintett tudta nélkül- A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel benyújtott szakdolgozatához. Eleinte tagadta a vádakat, később a Hír TV kérdésére beismerte, hogy felhasználta az érintett munkát. Ennek ellenére a plágiumvád Gyurcsánnyal szemben nem állt meg: 2012 májusában pert nyert a HírTV-vel szemben, amelyet helyreigazításra kötelezett a bíróság.

Semjén Zsolt elleni plágiumvád- Pusztán provokáció?

2012 novemberében derült ki, hogy Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának csaknem negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A Miniszterelnöki Sajtóiroda nevetséges és szánalmas politikai provokációnak titulálta a vádakat. Később az ELTE által felállított bizottság megállapította, hogy "nagyon jelentős szövegegyezés" van Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1992-es szociológiai szakdolgozata és konzulense, Molnár Attila írásai között, ám nincs eljárásrend arra, hogy ennek az egyetem részéről következménye legyen.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.