Hatalmas botrányt kavart a Life.hu  Hujber Ferenccel készült hétfői interjúja, amelyben a színész elárulta, hogy diplomája semmis, mivel az érettségi bizonyítványát vásárolta, ráadásul a szakdolgozatát is másolta. A Színművészeti Egyetem már vizsgálja az ügyet, Hujber pedig egyátalán nem fél a retorzióktól.

Hujber Ferenc az interjúban Szily Nórának árulta el azt, hogy valójában a színművészeti diplomája érvénytelen, mert annak idején a felvételihez szükséges érettségi bizonyítványt úgy vásárolta. Ráadásul a diplomamunkáját sem ő maga írta, mégis ötösre diplomázott. 

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Nézegess további képeket itt!

Megkerestük a Színművészeti Egyetemet, ahol azt az információt kaptuk, hogy mivel egy 1999-es ügyről van szó, ezért időbe telik, mire előkeresik a kérdéses iratokat, azonban azt előrebocsátották, hogy már ügyvéddel egyeztetnek a történtekkel kapcsolatban. Bővebb információt keddre ígértek.

Hujbert szembesítettük azzal, hogy nyilatkozata kapcsán akár a diplomájától is megfoszthatják. Ő azonban meglehetősen vehemensen és meglepően reagált. "Vegyék el a diplomámat, boldogan visszaadom, sőt szeretném is ha visszavennék. Ha engem egy papír tesz színésszé, akkor meg is érdemlem a sorsom"- fakadt ki a színész, aki azt is kommentálta, hogy miért másolta diplomamunkáját. "Rettenetesen tohonya voltam abban az időben, ráadásul negyedik év végén kifejezetten ki akartam magam rúgatni az egyetemről, ahol borzasztóann rosszul éreztem magam. A szakdolgozatomat is lusta voltam megírni, inkább másoltam. De a mai napig meg tudnám védeni a "Szerepálmom, Lady Macbeth" című dolgozatot, sőt akár könyvet tudnék a témáról írni, ha szükséges"- tette hozzá Hujber.

Plágiumvádak
Az elmúlt években több plágiumbotrány is volt az országban.

Schmittnek ráment a doktorija, a jó hírneve és a hivatala

A legnagyobb vihart kavart ügy Schmitt Pál dolgozata volt, akit meg is fosztottak doktori címétől, miután kiderült, hogy lopott írást adott le. A botrány 2012 januárjában pattant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása. Az ügy kivizsgálására bizottság alakult, amely Schmittet ugyan nem marasztalta el, de úgy fogalmazott, hogy a disszertáció "nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul". Ezt követően március 29-én a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta Schmitt Pált a doktori címétől. Április 2-án a köztársasági elnök az ügy következményeképp lemondott hivataláról. Az ügy sokáig élénk érdeklődést keltett a közvéleményben, és ennek kapcsán megszületett az "elschmittelés" fogalma, ami beépült a köznyelvbe. A botrány teljes mértékben összetörte a Schmitt Pálról azelőtt kialakult képet. Az azelőtt egyik legnépszerűbb hazai politikusként számon tartott államférfi ázsiója alapvetően leromlott.


Gyurcsányt felmentette a bíróság

Gyurcsány Ferencet sem kerülte el a plágiumvád. Az egykori miniszterelnök egy rokona diplomamunkáját használta fel- az érintett tudta nélkül- A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel benyújtott szakdolgozatához. Eleinte tagadta a vádakat, később a Hír TV kérdésére beismerte, hogy felhasználta az érintett munkát. Ennek ellenére a plágiumvád Gyurcsánnyal szemben nem állt meg: 2012 májusában pert nyert a HírTV-vel szemben, amelyet helyreigazításra kötelezett a bíróság.

Semjén Zsolt elleni plágiumvád- Pusztán provokáció?

2012 novemberében derült ki, hogy Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának csaknem negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A Miniszterelnöki Sajtóiroda nevetséges és szánalmas politikai provokációnak titulálta a vádakat. Később az ELTE által felállított bizottság megállapította, hogy "nagyon jelentős szövegegyezés" van Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1992-es szociológiai szakdolgozata és konzulense, Molnár Attila írásai között, ám nincs eljárásrend arra, hogy ennek az egyetem részéről következménye legyen.

Lilu belefutott az Attraction-behttp://www.life.hu/legykepben/20130708-lilu-kovalcsik-ildiko-az-rtl-klub.html Végső búcsú Horn Gyulátólhttp://www.life.hu/legykepben/20130708-horn-gyula-egykori-miniszterelnoktol-ma-vesznek-vegso-bucsut-a-fiumei.html Több hónapig utazgat a romantikos Katinkahttp://www.life.hu/legykepben/20130705-kunovics-katinka-ex-romanticos-enekesno-honapokig-utazgat-a-tengeren.html Tevegelni készül Fábián Anitahttp://www.life.hu/legykepben/20130702-fabian-anita-a-tv2-sztarja-a-joban-rosszban-sorozat-szinesznoje.html Felnőttfilmekbe csábítják Szepesi Nikithttp://www.life.hu/legykepben/20130708-szepesi-nikolett-magyar-uszono-pornofilmes-ajanlatokat-kapott.html