Évtizedekkel ezelőtt ígéretet tett egy ismeretlen lánynak a haláltáborban, ha túléli, elmondja a világnak, mit látott. Megható történet a csehszlovák születésű Iby Knillről.

Hetven évvel azután kezdett beszélni szörnyű emlékeiről az a nagymama, aki túlélte az auschwitzi haláltábort. A ma 90 éves Iby Knill elmondása szerint ott és akkor egy tinédzserkorú lánynak megígérte, ha túléli, el fogja mondani a világnak, mi történik a koncentrációs táborokban. Az asszony az alábbi videóban beszél megpróbáltatásairól:

"„A lány azt mondta nekem, hogy rajta és a testvérén fognak kísérletezni. Azt mondta, hogy gázkamrába viszik őket. Megígértette velem, ha élek még, elmondom, mi történt a táborban" - emlékezett vissza a csehszlovák születésű Iby, akit 20 évesen hurcoltak Magyarországról a haláltáborba. A ma Angliában élő asszony a háború befejezése után mégsem gondolta helyesnek, hogy beszéljen az ott történt szörnyűségekről. Négy évvel ezelőtt végül egy egyetemi kurzuson látott dokumentumfilm hatására megnyílt és újra előtörtek belőle az emlékek, amelyek végül egy könyvet ihlettek: The Women Without a Number (A szám nélküli nők). Ezzel pedig beváltotta ígéretét az ismeretlen fiatal lánynak.