Pozitívan csalódott a New York Times utazási rovatának amerikai újságírója, Seth Kugel, aki véletlenszerűen választott úti céljául egy első látására a turisták számára nem túl érdekes magyar kisvárost, Mezőberényt - tudósít a hvg.hu. A zsurnaliszta a lap online kiadásában számolt be élményeiről.

Véletlenszerűen választotta ki a 11 ezer lelket számláló békési Mezőberényt Kugel, aki nem először "tesztel" olyan települést, amely nem turistacélpont és ahol még ő sem járt soha. 

Forrás: Seth Kugel Facebook-oldala

Az újságíró arról számolt be, hogy előfeltevései szerint a magyarok zárkózottak és formálisak, ráadásul sem turistalátványosságra, sem valamire való hotelre vagy étteremre nem számított, de tévednie kellett. Az állomásról kilépve máris egy helyi látványosságokat felüntető, turistáknak szóló térképes táblát talált, ráadásul több éttermet és üzleteket is felfedezett, járt múzeumban és tetszett neki a díszes városközpont is. 

Ráadásul a magyarokat sem gondolja már zárkózottnak, ugyanis véletlenül belebotlott egy szeszfőzdébe is, ahol beavatták a pálinkafőzés rejtelmeibe, később pedig, a katolikus misén megismert család tagjai meg is hívták a rokonukhoz egy kóstolóra, sőt hétfőn még egy disznóvágásra is hivatalos volt, de tovább kellett indulnia Budapestre. Kugel szerint a hétvége alatt kiderült, hogy Mezőberény egy "finoman elbűvölő" település. 

Korábban a CNN reklámozta kis hazánkat. Volt, hogy nyolc kihagyhatatlan látnivalótajánlottak Budapesten, illetve a Fővám téri vásárcsarnokot Európa legjobb piacának választották.