Remek hírek érkeztek a Mount Everest csúcsára készülő Klein Dávidról, aki jól halad az akklimatizációval és már 7000 méteres magasságban is járt.

 

7000 méterig jutott keddi akklimatizációs túrája során Klein Dávid, aki nagyon jó kondiban van, de éjszakára visszavonul az alaptáborba pihenni – olvasható a Spar Everest Expedíció hírei között.

Forrás: MTI/Török Éva

Klein Dávid két nappal ezelőtt elindult az alaptáborból az előretolt alaptáborba. Útközben a köztes táborban aludt egyet, majd hétfőn még napközben feljutott 6400 méterre, ahol ismét eltöltött egy éjszakát. A hegymászó először járt ilyen magasan, nagyon jól bírta a megterhelést és gond nélkül tudott aludni is, így a keddi akklimatizációs túrája nagyon sikeres volt.

Az Everest északi nyerge 7020 méter magasanForrás: sparexpedicio.hu

Dávid kora délután elérte a 7020 méter magasan fekvő északi nyerget, majd visszaindult az alaptáborba 5200 méterre, követve a „climb high, sleep low" – vagyis mássz magasra, aludj mélyen – aranyszabályt. A tervei szerint két napig pihen majd az alaptáborban, mielőtt újra elindul, hogy azután már az egyes táborban is eltöltsön egy éjszakát 7000 méteren.

Időközben a pénteki tragikus lavinabaleset miatt, amelyben legkevesebb 13 nepáli hegyi vezető vesztette életét, a serpák bejelentették, hogy ha nem kapnak nagyobb részt az állami bevételekből, sztrájkba lépnek, méghozzá éppen az Everest legfőbb, tavaszi mászószezonjában.

A SPAR Everest Expedíciót azonban nem érinti az esetleges sztrájk, hiszen Klein Dávid csak az expedíció korai szakaszában veszi igénybe serpák szolgálatát. Ők segítettek felállítani az alaptábort, illetve jakokkal felszállítani a felszerelést az előretolt alaptáborba. Innen azonban Dávid már saját maga teherhordója lesz, hiszen a fenti táborokba nem kell nagy mennyiségű holmit magával vinnie. És bár Dávid egy nepáli serpával fog együtt mászni, Ang Mingma nem serpa-, hanem mászótárs-minőségben kíséri el, vagyis egyenlően osztoznak meg a terheken és a munkán is.