Marx és a holokauszt is a témák között

Forrás: MTI/Balázs Attila -
holokauszt középszint történelem érettségi 2014 Marx
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bolsevik diktatúra, Marx, a holokauszt és a rendszerváltás is szerepel a középszintű történelem-érettségi kérdései között. Több mint 84 ezer diák vizsgázik szerdán – számol be az Origo.

A keddi matekérettségi hivatalos megoldásaiért KATTINTS IDE!

A bolsevik diktatúra, a rendszerváltás, az 1989-es alkotmány, a magyarországi holokauszt, Marx és a liberalizmus, az ókori kultúra, valamint a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítménye is szerepel a szerdai középszintű történelem-érettségi rövid feladatokból álló kérdései között - írja az eduline.hu. A diákoknak 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Az esszék között pedig a középkori egyház, az ipari forradalom, Hunyadi Mátyás, a középkori Magyarország, Kossuth programja, 1956 és Nagy Imre a téma.

A középszintű írásbeli vizsga két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló 180 percet tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja. Segédeszközként a középiskolai történelmi atlasz használható, valamint vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár. Előbbit a diák viszi magával, utóbbit, az intézmény biztosítja.

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces, és ez is két feladatsorból áll. Itt először az első feladatlapot kell megoldani. A vizsgadolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása hasonló a középszinthez, ahogy a második részhez szükséges segédeszközök is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.