A bolsevik diktatúra, Marx, a holokauszt és a rendszerváltás is szerepel a középszintű történelem-érettségi kérdései között. Több mint 84 ezer diák vizsgázik szerdán – számol be az Origo.

A keddi matekérettségi hivatalos megoldásaiért KATTINTS IDE!

A bolsevik diktatúra, a rendszerváltás, az 1989-es alkotmány, a magyarországi holokauszt, Marx és a liberalizmus, az ókori kultúra, valamint a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítménye is szerepel a szerdai középszintű történelem-érettségi rövid feladatokból álló kérdései között - írja az eduline.hu. A diákoknak 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk. 

Forrás: MTI/Balázs Attila

Az esszék között pedig a középkori egyház, az ipari forradalom, Hunyadi Mátyás, a középkori Magyarország, Kossuth programja, 1956 és Nagy Imre a téma.

A középszintű írásbeli vizsga két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló 180 percet tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja. Segédeszközként a középiskolai történelmi atlasz használható, valamint vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár. Előbbit a diák viszi magával, utóbbit, az intézmény biztosítja.

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces, és ez is két feladatsorból áll. Itt először az első feladatlapot kell megoldani. A vizsgadolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása hasonló a középszinthez, ahogy a második részhez szükséges segédeszközök is.