Klein Dávid tudatos környezetvédő

Forrás: sparexpedicio.hu -
hegymászó Mount Everest környezetszennyezés oxigénpalack ökológiai lábnyom Himalája Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján, ezért Klein Dávid mindent megtesz azért, hogy ő ne hagyjon ökológiai lábnyomot a hegyen.

Ahogy a Life.hu is megírta, Klein Dávid április 6-án indult és várhatóan május végén ér fel a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. A hegymászó „tisztán" azaz oxigénpalack nélkül vágott neki a világ legmagasabb hegyének. Az utóbbi években olyannyira fellendült a kereskedelmi expedíciózás a Himalájában, hogy a nepáli kormány egy új rendelettel próbál védekezni a környezetszennyezés ellen: minden expedíciónak 8 kg szemetet kell lehoznia magával az Everestről.

Forrás:sparexpedicio.hu

„Több oka van annak, hogy oxigénpalack nélkül mászom. Egyrészt ez jelenti számomra az igazi sportteljesítményt, másrészt pedig ez a hegy és a természeti környezet valódi tisztelete. A nagy logisztikájú oxigénes csapatok rendszerint fent hagyják kiürült palackjaikat, ugyanis körülményes a több kilónyi felesleget továbbhurcolni. A nepáli és kínai kormány ezért az utóbbi pár évtizedben a jutalmazás, szabályozás és szankcionálás különféle kombinációjával próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. A környezetvédelmi letét és az expedíció méretének megfelelő szemét kvóta nagyon jó kezdeményezés. Bízom benne, hogy a Nepáli Turisztikai Minisztérium sikeresen tudja ösztönözni a hegyet meglátogatókat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az új nepáli szabály az én mászásomat azonban semmilyen módon nem befolyásolja: nem csak azért, mert én a hegy északi, kínai-tibeti oldalán mászom, hanem azért is, mert könnyű felszereléssel és palackozott oxigén nélkül mozgok, és nem kell több kiló elhasznált holmit – palackot, gázfőzőt – magammal cipelnem, legfeljebb néhány csokipapírt és üres konzervdobozt" - magyarázta Dávid.

Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció keretében jól halad palack nélkül és az eddigi akklimatizációs túrákat mind sikerrel teljesítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.